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Nicotine Tob. Res..2020 Jun;ntaa114. doi: 10.1093/ntr/ntaa114.Epub 2020-06-29.

水タバコと主流煙に含まれる香料とニコチンの定量化と電子タバコのエアロゾルとの比較

Quantification of flavorants and nicotine in waterpipe tobacco and mainstream smoke and comparison to e-cigarette aerosol.

  • Hanno C Erythropel
  • Deyri S Garcia Torres
  • Jackson G Woodrow
  • Tamara M de Winter
  • Mark M Falinski
  • Paul T Anastas
  • Stephanie S O'Malley
  • Suchitra Krishnan-Sarin
  • Julie B Zimmerman
PMID: 32598451 DOI: 10.1093/ntr/ntaa114.

抄録

序論:

ウォーターパイプの使用は依然として若者の間で人気があり、フレーバー付きのシーシャ・タバコが入手可能であることがウォーターパイプ使用の主な推進力の 1 つとなっている。ウォーターパイプの主流の毒性物質の排出についてはよく理解されているが、バニリン、ベンズアルデヒド、オイゲノールなどのフレーバー剤のキャリーオーバーについてはあまり知られていない。本研究では、風味付き水タバコの風味成分とニコチン、およびその後の主流煙への移行を分析した。

INTRODUCTION: Waterpipe use remains popular among youth with the availability of flavored shisha tobacco being one of the main drivers of waterpipe use. While waterpipe mainstream toxicant emissions are well-understood, less is known about the carryover of flavorants such as vanillin, benzaldehyde, and eugenol. In this study, flavored waterpipe tobacco was analyzed for flavorants and nicotine, and subsequent carryover to mainstream smoke.

方法:

香料のバニリン、ベンズアルデヒド、オイゲノール、ニコチンをGC/FIDによりバニラ、チェリー、シナモン風味のシーシャタバコ中で定量し、その後、喫煙機で発生した水管主流煙中で定量した。このセットアップでは、水ろ過ステップの前後でサンプリングを行うことができました。

METHODS: Flavorants vanillin, benzaldehyde, and eugenol, and nicotine were quantified in vanilla-, cherry-, and cinnamon-flavored shisha tobacco by GC/FID, and subsequently in waterpipe mainstream smoke generated by a smoking machine. The setup allowed for sampling before and after the water-filtration step.

結果:

スモーク中の香料とニコチンの含有量は、水のろ過により、それぞれ3~10倍、1.4~3.1倍減少しました。ろ過された水管式主流煙の1パフあたりの含有量は、ニコチンが13~46μg/パフ、香料が6~55μg/パフであった。

RESULTS: Flavorant and nicotine content in smoke was reduced 3-10-fold and 1.4-3.1-fold, respectively, due to water filtration. Per-puff content of filtered waterpipe mainstream smoke ranged from 13-46 µg/puff for nicotine, and 6-55 µg/puff for flavorants.

結論:

水ろ過により、水パイプの主流煙中のフレーバーとニコチン含有量が減少しましたが、検出されたフレーバー剤の濃度は、電子タバコのエアロゾルで以前に報告されたものと同程度かそれ以上でした。したがって、ユーザーは、人気のある電子タバコ製品と同様の味の魅力のためにウォーターパイプに引き寄せられる可能性があります。ウォーターパイプの煙の絶対ニコチン含有量は電子タバコのエアロゾルよりも低かったが、ウォーターパイプ(>100パフ/セッション)と電子タバコ(ほとんどが<10パフ/セッション、一日中複数回のセッション)の使用パターンの違いにより、ウォーターパイプのセッション中の香料とニコチンへの曝露量が高くなる可能性がある。若者の水タバコ使用によるニコチンの導入と暴露を減らすための戦略は、電子タバコの場合と同様のフレーバー制限を考慮する必要があります。

CONCLUSIONS: While water-filtration reduced flavor and nicotine content in waterpipe mainstream smoke, the detected flavorant concentrations were similar or higher to those previously reported in e-cigarette aerosol. Therefore, users could be drawn to waterpipes due to similar flavor appeal as popular e-cigarette products. Absolute nicotine content of waterpipe smoke was lower than in e-cigarette aerosol, but the differential use patterns of waterpipe (>100 puffs/session) and e-cigarette (mostly < 10 puffs/session, multiple session throughout the day) likely result in higher flavorant and nicotine exposure during a waterpipe session. Strategies to reduce youth introduction and exposure to nicotine via waterpipe use may consider similar flavor restrictions as those for e-cigarettes.

© The Author(s) 2020. Published by Oxford University Press on behalf of the Society for Research on Nicotine and Tobacco. All rights reserved. For permissions, please e-mail: journals.permissions@oup.com.