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Meat Sci..2020 Apr;169:108160. S0309-1740(19)31033-2. doi: 10.1016/j.meatsci.2020.108160.Epub 2020-04-24.

ふすま繊維の様々なレベルの食物繊維の枝肉形質、肉質、ミオシン重鎖I, IIa, IIx, IIb発現が二環豚および大型白豚の筋肉に及ぼす影響

Effects of various levels of dietary fiber on carcass traits, meat quality and myosin heavy chain I, IIa, IIx and IIb expression in muscles in Erhualian and Large White pigs.

  • Pingping Han
  • Pinghua Li
  • Wuduo Zhou
  • Lijuan Fan
  • Binbin Wang
  • Hang Liu
  • Chen Gao
  • Taoran Du
  • Guang Pu
  • Chengwu Wu
  • Zongping Zhang
  • Peipei Niu
  • Ruihua Huang
  • Huixia Li
PMID: 32593014 DOI: 10.1016/j.meatsci.2020.108160.

抄録

本研究では、ふすま繊維量が枝肉形質、肉質、ミオシン重鎖アイソフォーム遺伝子の発現に及ぼす影響を、二毛和豚(Er-HL)と大型白豚(LW)の筋肉で評価した。その結果、繊維量が増加するとLWの枝肉重量は減少したが、Er-HLでは枝肉重量に影響を与えなかった。また、7%ふすま繊維(BRC)を給与した大型白豚では、対照飼料(CON)に比べて肉の赤みが増加していた。また、7%ふすま繊維(BRC)を摂取したEr-HLでは、他の群と比較してMyHCIのmRNA量が増加する傾向が見られた。遅発性酸化繊維(MyHCI)は、ミオグロビンやミトコンドリア酸化代謝酵素を豊富に含んでおり、豚肉のMyHCI繊維の発現量が増加したことで、赤身値が高くなったと考えられる。以上のことから、ふすま繊維はLWの肉質に悪影響を及ぼすことはなく、飼料中の適切な繊維量の添加は、筋線維型の発現を調節することでEr-HLの肉質を改善する可能性があることがわかった。

This study evaluated the effects of bran fiber levels on carcass traits, meat quality and expression of myosin heavy chain isoform genes in muscles in Erhualian (Er-HL) and Large White pig (LW). Our results showed that fiber level did not affect carcass weight of Er-HL, while carcass weight of LW decreased with the increase of fiber level. Fiber level did not influence meat quality traits of LW, whereas increased fiber level led to an increase in pH of Er-HL, and Er-HL fed 7% bran fiber (BRC) increased redness of meat compared with control diet (CON). We observed a decreased MyHCIIb and MyHCIIx mRNAs and protein levels in Er-HL fed 7% BRC compared with those in other groups, accompanying with a tendency for increased mRNA abundance of MyHCI. The slow-twitch oxidative fiber (MyHCI) is rich in myoglobin and mitochondrial oxidative metabolic enzymes, and the increased expression of MyHCI fiber in pork has resulted in higher redness value. In summary, bran fiber had no adverse effect on the meat quality of LW and appropriate fiber level addition in diets could improve meat quality of Er-HL through regulation the expression of myofiber types.

Copyright © 2020. Published by Elsevier Ltd.