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スチルベンおよびフラボノイドの消費は、食物繊維摂取量とは無関係に、肥満のリスク低下と関連している
Consumption of Stilbenes and Flavonoids is Linked to Reduced Risk of Obesity Independently of Fiber Intake.
PMID: 32585900 DOI: 10.3390/nu12061871.
抄録
背景:
ポリフェノールの摂取は、腸内マイクロバイオーム組成や代謝アウトカムの改善に関与しているが、その効果が食物繊維に依存しないかどうかは明らかにされていない。
BACKGROUND: Polyphenol consumption is implicated in gut microbiome composition and improved metabolic outcomes, but it is unclear whether the effect is independent of dietary fiber.
方法:
我々は、(ポリ)フェノールの摂取量、腸内マイクロバイオーム組成(16s RNA)と肥満の間のリンクを独立して英国の女性(= 1810)と英国の男性(= 64)の小さなグループで繊維の摂取量を調査しました。
METHODS: We investigated the links between (poly)phenol intake, gut microbiome composition (16s RNA) and obesity independently of fiber intake in UK women ( = 1810) and in a small group of UK men ( = 64).
結果:
(ポリ)フェノールの摂取量は、交絡因子および食物繊維の摂取量を調整した後、マイクロバイオームα多様性(シャノン指数)と相関していた。さらに、フラボノイドの摂取量は、身体能力を向上させることで知られている , ( )菌の豊富さと有意な相関があり、スチルベンの摂取量は酪酸産生菌の豊富さと有意な相関があった。スチルベンとフラボノイドの摂取量はまた、有病率の低い肥満のオッズ(オッズ比(95%信頼区間)(OR(95%CI))=0.80(0.73, 0.87), = 4.90×10; : OR(95%CI)=0.77(0.65, 0.91), = 0.002)とも相関していた。形式的な媒介分析により、腸内マイクロバイオームが、有病率の高い肥満に対するフラボノイドとスチルベンの摂取の総効果の~11%を媒介していることが明らかになった。
RESULTS: (Poly)phenol intakes correlated with microbiome alpha diversity (Shannon Index) after adjusting for confounders and fiber intake. Moreover, flavonoid intake was significantly correlated with the abundance of , (a genus known to improve physical performance), and stilbene intake with that of butyrate-producing bacteria ( and . Stilbene and flavonoid intake also correlated with lower odds of prevalent obesity ( Odds Ratio (95% Confidence Interval) (OR(95%CI)) = 0.80 (0.73, 0.87), = 4.90 × 10; : OR(95%CI) = 0.77 (0.65, 0.91), = 0.002). Formal mediation analyses revealed that gut microbiome mediates ~11% of the total effect of flavonoid and stilbene intake on prevalent obesity.
結論:
我々の知見は、人間の健康を最適化するための(ポリ)フェノールの消費の重要性を強調しています。
CONCLUSIONS: Our findings highlight the importance of (poly)phenol consumption for optimal human health.