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日本語AIでPubMedを検索

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Biomolecules.2020 Jun;10(6). E923. doi: 10.3390/biom10060923.Epub 2020-06-18.

スティングレスビー製品の抗酸化剤ベースの薬効特性。最近の進歩と将来の方向性

Antioxidant-Based Medicinal Properties of Stingless Bee Products: Recent Progress and Future Directions.

  • Mohammad A I Al-Hatamleh
  • Jennifer C Boer
  • Kirsty L Wilson
  • Magdalena Plebanski
  • Rohimah Mohamud
  • Mohd Zulkifli Mustafa
PMID: 32570769 DOI: 10.3390/biom10060923.

抄録

スティングレス蜂は、一般的に熱帯の国に住んでいる蜂蜜の生産者の一種である。蜂蜜のための彼らの使用は、その限られた生産のために放棄されています。しかし、スティングレスビーの蜂蜜生産における最近の改善、特に東南アジアでは、スティングレスビー製品が再び脚光を浴びるようになってきました。伝統医学では古い時代から知られていた、幅広い製品を生産する多くのアカメバチの種があるが、現代の医学界ではアカメバチ製品に関するより多くの調査研究がまだ不足している。現代の包括的な研究では、ミツバチ()製品の生物学的・薬効特性が証明されているのに対し、スティングレス・ビー()製品の特性はあまり知られていない。このレビューでは、初めて種のないミツバチ製品(ハチミツ、プロポリス、花粉、セ ルメン)の薬効効果、最近の研究と将来の有望な方向性に焦点を当てています。このレビューでは、これらの製品の潜在的な抗酸化特性が、酸化ストレス、微生物感染症、炎症性疾患に関連する疾患の予防と治療に重要な役割を果たしていることを強調しています。これらすべてのデータと洞察を1つの原稿にまとめることで、食品素材としてのスティングレス・ビー製品の商業的価値を高めることができるかもしれません。このレビューでは、まだ発見されていない薬効や治療特性の文脈でのチョウセンゴロハナバチ製品の有用性にも焦点を当てていきます。

Stingless bees are a type of honey producers that commonly live in tropical countries. Their use for honey is being abandoned due to its limited production. However, the recent improvements in stingless bee honey production, particularly in South East Asia, have brought stingless bee products back into the picture. Although there are many stingless bee species that produce a wide spread of products, known since old eras in traditional medicine, the modern medical community is still missing more investigational studies on stingless bee products. Whereas comprehensive studies in the current era attest to the biological and medicinal properties of honeybee () products, the properties of stingless bee products are less known. This review highlights for the first time the medicinal benefits of stingless bee products (honey, propolis, pollen and cerumen), recent investigations and promising future directions. This review emphasizes the potential antioxidant properties of these products that in turn play a vital role in preventing and treating diseases associated with oxidative stress, microbial infections and inflammatory disorders. Summarizing all these data and insights in one manuscript may increase the commercial value of stingless bee products as a food ingredient. This review will also highlight the utility of stingless bee products in the context of medicinal and therapeutic properties, some of which are yet to be discovered.