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日本語AIでPubMedを検索

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Food Sci Nutr.2020 Jun;8(6):2652-2661. FSN31546. doi: 10.1002/fsn3.1546.Epub 2020-05-16.

カイコの蛹は高付加価値食用タンパク質および生理活性ペプチドの供給源である

Silkworm pupae as source of high-value edible proteins and of bioactive peptides.

  • Alessandra Anna Altomare
  • Giovanna Baron
  • Giancarlo Aldini
  • Marina Carini
  • Alfonsina D'Amato
PMID: 32566182 PMCID: PMC7300080. DOI: 10.1002/fsn3.1546.

抄録

カイコの蛹のような食用生物に含まれる高価値タンパク質の特徴を明らかにし、新たな生理活性ペプチドを発見するために、半定量分析法を適用してきた。適切なタンパク質抽出法、ペプチドの半定量的高分解能質量分析、in silico生理活性、遺伝子オントロジー解析を組み合わせることで、カイコの蛹(778個の遺伝子産物)のタンパク質プロファイリングと生理活性ペプチドの特徴付けが可能となった。emPAIの測定に基づく半定量分析の結果、幼虫貯蔵タンパク質(LSP)クラスのような豊富なクラスのタンパク質が存在することが明らかになった。このクラスのタンパク質は、その栄養貯留活性に加えて、心血管疾患への有効性のための医薬品として大きな関心を集めています。また、アルギニンキナーゼ、チオールペルオキシレドキシン、ボム9などの潜在的なアレルゲンも特徴づけられ、定量化されました。このような強力な生物学的アプローチにより、サナギの産業利用の可能性が証明された。

To characterize the high-value protein content and to discover new bioactive peptides, present in edible organisms, as silkworm pupae, semiquantitative analytical approach has been applied. The combination of appropriate protein extraction methods, semiquantitative high-resolution mass spectrometry analyses of peptides, in silico bioactivity and gene ontology analyses, allowed protein profiling of silkworm pupae (778 gene products) and the characterization of bioactive peptides. The semiquantitative analysis, based on the measurement of the emPAI, revealed the presence of high-abundance class of proteins, such as larval storage protein (LSP) class. This class of proteins, beside its nutrient reservoir activity, is of great pharmaceutical interest for their efficacy in cardiovascular diseases. Potential allergens were also characterized and quantified, such as arginine kinase, thiol peroxiredoxin, and Bom m 9. This powerful bioanalytical approach proved the potential industrial applications of pupae, as source of high-value proteins in a green and "circular" economy perspective.

© 2020 The Authors. Food Science & Nutrition published by Wiley Periodicals, Inc.