あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
Int J Microbiol.2020;2020:3150539. doi: 10.1155/2020/3150539.Epub 2020-05-27.

エチオピア、ディラ、ディラのディラ大学学生食堂における食品取扱者間の有病率と抗菌薬耐性パターン、および腸内寄生虫と関連因子

Prevalence and Antimicrobial Resistance Pattern of , and Intestinal Parasites and Associated Factor among Food Handlers in Dilla University Student Cafeteria, Dilla, Ethiopia.

  • Kuma Diriba
  • Ephrem Awulachew
  • Zemach Ashuro
PMID: 32565814 PMCID: PMC7292009. DOI: 10.1155/2020/3150539.

抄録

背景:

食中毒は、安全でない食品の取り扱いや加工、不十分な衛生習慣によって引き起こされることがほとんどである。最近では、世界的にも地域的にも人の健康への負担となっています。世界人口の約3分の1が毎年食中毒の影響を受けていると推定され、世界的な公衆衛生問題となっている。そこで本研究では、エチオピア南部のディラ大学の食品取扱者を対象に、腸内寄生虫の有病率、抗菌薬感受性パターン、関連する危険因子を明らかにすることを目的とした。

Background: Food-borne disease is mostly caused by unsafe food handling and processing as well as poor hygienic practice. Recently, it is a worldwide and local burden to the human health. It is estimated that about one-third of the world population is affected by food-borne diseases annually and become a global public health problem. Hence, this study aimed to determine the prevalence, antimicrobial susceptibility patterns, and associated risk factors of , and intestinal parasites among food handlers in Dilla University, Southern Ethiopia.

方法:

2018/2019年11月から9月にかけて、施設ベースの横断的研究を実施した。構造化質問票を用いて、社会心理学的特徴に関するデータを収集した。寄生虫と細菌の同定、および感受性検査は、標準的な寄生虫学的および細菌学的手順を用いて実施した。

Methods: An institutional-based cross-sectional study was conducted from November to September 2018/2019. A structured questionnaire was used for the collection of data on sociodemographic characteristics. Parasite and bacterial identification, as well as susceptibility testing, was done using standard parasitological and bacteriological procedures.

結果:

調査対象となった220名の食品取扱者のうち、38.6%、9.5%、3.2%が腸内寄生虫陽性であった。 11.4%)が最も多く,次いで(7.7%)が分離された.全分離株の中では、血清グループDが最も多く、全分離株の中では、血清グループDが優勢であった。本研究では,不定期健康診断を実施している人の中で,生乳を飲んでいる人,生肉を食べている人が腸内寄生虫と有意に関連していた.アンピシリン(81%)およびアモキシシリン-クラヴラン酸(70%以上)に対しては両菌とも高い耐性を示したが,cefotaximeおよびceftriaxoneに対しては高い感受性を示し,ciprofloxacinおよびnorfloxacinに対しては高い感受性を示した。MDRは全菌株の71.4%で記録された。

Results: Of the total 220 food handlers included in the study, 38.6%, 9.5%, and 3.2% were positive for intestinal parasites, , and , respectively. (11.4%) was the predominant parasite isolated followed by (7.7%). From the total isolates, serogroup D was the most frequent isolate and from the total species, was the predominant isolate. In this study, through irregular medical checkups, those who drunk unpasteurized milk and ate raw meat were significantly associated with intestinal parasites. Both and species were highly resistant to ampicillin (81%) and amoxicillin-clavulanic acid (>70%). isolates are highly sensitive to cefotaxime and ceftriaxone, while is highly sensitive to ciprofloxacin and norfloxacin. MDR was recorded in 71.4% of all bacterial isolates.

結論:

腸内寄生虫の有病率が高く,一般的に処方されている薬剤に耐性を示した菌種が存在することは,子どもたちや地域社会全体にとってはおごりである。そのため、健康教育、安全な水の供給、衛生設備の改善、微生物学的・抗菌学的サーベイランスの継続的なモニタリングなどの対策が極めて重要である。

Conclusion: The presence of a high prevalence of intestinal parasites, and species that were resistant to the commonly prescribed drugs is a treat to the children and the community at large. Therefore, measures including health education, improvement of safe water supply, sanitation facilities, and continuous monitoring of microbiological and antimicrobial surveillance are crucial.

Copyright © 2020 Kuma Diriba et al.