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PeerJ.2020;8:e9083. 9083. doi: 10.7717/peerj.9083.Epub 2020-06-03.

中国産柑橘類とブドウ品種のフェノール代謝物の同時測定

Simultaneous determination of phenolic metabolites in Chinese citrus and grape cultivars.

  • Yuan Chen
  • Yanyun Hong
  • Daofu Yang
  • Zhigang He
  • Xiaozi Lin
  • Guojun Wang
  • Wenquan Yu
PMID: 32547855 PMCID: PMC7275686. DOI: 10.7717/peerj.9083.

抄録

研究の背景:

柑橘類とブドウに含まれる主要な生理活性化合物として、フラボノイドとフェノール酸の含有量を品質評価基準として用いることは、品質を分類する上でのより良い見方を提供し、各果実品種の潜在的な健康効果を理解する上で意義があると考えられる。

Background: As the major bioactive compounds in citrus and grape, it is significant to use the contents of flavonoids and phenolic acids as quality evaluation criteria to provide a better view of classifying the quality and understanding the potential health benefits of each fruit variety.

方法:

中国福建省から柑橘類15品種、ブドウ12品種を採取した。高速液体クロマトグラフィー法を用いて、柑橘類およびブドウ品種の皮に含まれるガロン酸、クロロゲン酸、カフェイン酸、シリング酸、ρ-クマル酸、フェルラ酸、安息香酸、サリチル酸、カテキン、エピカテキン、レスベラトロール、ルチン、ナリンジン、ヘスペリジン、ケルセチン、ノビレチン、タンゲリチンを含む17種類のフェノール化合物を同時測定した。さらに、主成分分析(PCA)と階層的クラスター分析(HCA)を用いて、柑橘類とブドウの品種を分類した。

Methods: A total of 15 varieties of citrus and 12 varieties of grapes were collected from Fujian, China. High-performance liquid chromatography method was used for the simultaneous determination of 17 phenolic compounds, including gallic acid, chlorogenic acid, caffeic acid, syringic acid, ρ-coumaric acid, ferulic acid, benzoic acid, salicylic acid, catechin, epicatechin, resveratrol, rutin, naringin, hesperidin, quercetin, nobiletin and tangeritin in the peels of citrus and grape cultivars. Further, the cultivars of citrus and grape were classified using principal component analysis (PCA) and hierarchical cluster analysis (HCA).

結果:

17の化合物の完全な分離は100分以内に達成されました。試験した方法は良好な直線性(検出限界は0.03-1.83 µg/mL、定量限界は0.09-5.55 µg/mLの範囲)、精度(再現性の相対標準偏差は1.02-1.97%)、回収率(92.2-102.82%)を示し、すべての化合物について、柑橘類とブドウのフェノール化合物の同時測定に使用することができました。ヘスペリジン(12.93-26,160.98 µg/g DW)とサリチル酸(5.35-751.02 µg/g DW)は、それぞれ柑橘類15品種の主要なフラボノイドとフェノール酸であった。また、ヘスペリジン(ND-605.48 µg/g DW)とサリチル酸(ND-1,461.79 µg/g DW)は、それぞれブドウで最も高いフラボノイドと最も豊富なフェノール酸であることがわかった。柑橘類15試料とブドウ12試料の計15試料をPCAとHCAにより、強い一貫性を持って2つの主要なグループに分類した。

Results: A thorough separation of the 17 compounds was achieved within 100 min. The tested method exhibited good linearity (the limits of detection and limits of quantification were in the range of 0.03-1.83 µg/mL and 0.09-5.55 µg/mL, respectively), precision (the relative standard deviations of repeatability were 1.02-1.97%), and recovery (92.2-102.82%) for all the compounds, which could be used for the simultaneous determination of phenolic compounds in citrus and grape. Hesperidin (12.93-26,160.98 µg/g DW) and salicylic acid (5.35-751.02 µg/g DW) were the main flavonoids and phenolic acids in 15 citrus varieties, respectively. Besides, the hesperidin (ND to 605.48 µg/g DW) and salicylic acid (ND to 1,461.79 µg/g DW) were found as the highest flavonoid and the most abundant phenolic acid in grapes, respectively. A total of 15 citrus and 12 grape samples were classified into two main groups by PCA and HCA with strong consistency.

© 2020 Chen et al.