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Nutrients.2020 Jun;12(6). E1762. doi: 10.3390/nu12061762.Epub 2020-06-12.

日本の未就学児における食事開始時の野菜の先食いと食事摂取.

Eating Vegetables First at Start of Meal and Food Intake among Preschool Children in Japan.

  • Jiaxi Yang
  • Yukako Tani
  • Deirdre K Tobias
  • Manami Ochi
  • Takeo Fujiwara
PMID: 32545520 DOI: 10.3390/nu12061762.

抄録

食事行動は、食事の質や長期的な健康にとって重要な側面である。本研究では、東京都内の未就学児を対象に、食事の最初に野菜を食べることと食事摂取量との関連を検討した。東京都足立区の7つの保育園の未就学児135名の横断的データを用いた。保育者は子どもの摂食行動に関する調査と食事に関する質問票に記入した。線形回帰法を用いて、食事で最初に野菜を食べる頻度と食物摂取量を調べ、その差の割合と対応する95%信頼区間(95%CI)を示した。全体では、食事で野菜を最初に食べる頻度は毎回25.2%、時々食べる52.6%、あまり食べない、または食べない22.2%であった。多変量解析では、他の共変量を調整した後も、野菜の摂取量の増加は有意であった(野菜を最初に食べることはあまりない、あるいは一度もないと報告した群と比較して、時々食べると報告した群は27%、95%CI:0~63%、毎回食べると報告した群は93%、95%CI:43~159%)。野菜を先に食べる頻度区分別の摂取量には、果物、肉、魚、穀類、菓子類を含む他の食品群では有意差は認められなかった。日本人の未就学児において、食事の際に野菜を先に食べる子どもは、野菜を先に食べない子どもと比較して、野菜の総摂取量が多いことと関連していた。

Eating behavior is an important aspect for dietary quality and long-term health. This study examined associations between eating vegetables first at a meal and food intakes among preschool children in Tokyo, Japan. We used cross-sectional data of 135 preschool children from seven nursery schools in Adachi City, Tokyo, Japan. Caregivers completed a survey on child's eating behaviors and a diet questionnaire. Linear regression was used to examine frequency of eating vegetables first at a meal and food intakes; percent difference and the corresponding 95% confidence interval (95% CI) were presented. Overall, 25.2% of children reported eating vegetables first at a meal every time, 52.6% sometimes, and 22.2% not often or never. In the multivariate analysis, higher vegetable intake remained significant after adjusting for other covariates (compared with the group of eating vegetables first not often or never, the group reported sometimes: 27%, 95% CI: 0-63%; the group reported every time: 93%, 95% CI: 43-159%). No significant difference in intake by frequency categories of eating vegetables first was observed for other food groups, including fruits, meat, fish, cereals, and sweets. Children eating vegetables first at a meal more was associated with higher total intake of vegetables compared with children who did not eat vegetables first, among Japanese preschool children.