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メニエール病の治療のための食事制限。
Dietary Restriction for The Treatment of Meniere's Disease.
PMID: 32523900 PMCID: PMC7265917.
抄録
メニエール病(MD)は、自然再発性めまい、変動性感音性難聴(SNHL)、聴力充満感、耳鳴りを特徴とする特発性内耳疾患である。内耳の内リンパ水腫(EH)は、現在、MDの典型的な症状の根底にある病態生理学的メカニズムと考えられている。MDの診断はBaràny学会の基準に基づいている。MDの治療法は数多くありますが、科学的にはどれも有効とは考えられていません。第一選択の治療法としては、一般的に低塩食、アルコールやカフェインの摂取量を減らすなどの食生活の改善が挙げられます。これらの食事制限は再発予防にも効果があるとする研究もありますが、現在のところその有用性についての統一的なコンセンサスは得られていません。SPCフレークなどの新しい食事療法が評価されているが、臨床現場での使用を検証するためには、さらなる評価が必要である。
Meniere's disease (MD) is an idiopathic inner ear disorder characterized by spontaneous recurrent vertigo, fluctuating sensorineural hearing loss (SNHL), aural fullness and tinnitus. Endolymphatic hydrops (EH) of the inner ear is currently considered the pathophysiological mechanisms that underlies typical symptoms of MD. MD diagnosis is based on the criteria of the Baràny Society. There are many therapeutic options for MD, but none is considered effective by the scientific community. The first-line treatment commonly includes dietary modification, as low salt diet and reduction of alcohol and caffeine daily intake. Although some studies showed a positive effect of these dietary restrictions, even in the prevention of recurrences, currently there is no uniform consensus on their usefulness. New dietary approach, such SPC-flakes, are being evaluated: further assessments will be needed to validate their use in clinical practice.