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J Oleo Sci.2020 Jul;69(7):771-782. doi: 10.5650/jos.ess20015.Epub 2020-06-09.

魚油とプリムローズ油はラットにおけるアルミニウムによって誘発されるアルツハイマー様疾患の進行を抑制する

Fish Oil and Primrose Oil Suppress the Progression of Alzheimer's Like Disease Induced by Aluminum in Rats.

  • Sahar Y Al-Okbi
  • Shaimaa E Mohammed
  • Enas S K Al-Siedy
  • Naglaa A Ali
PMID: 32522946 DOI: 10.5650/jos.ess20015.

抄録

ラットを用いて、魚油、プリムローズ油およびそれらの混合物がアルツハイマー様モデルの変化を改善する役割を評価した。プリムローズ油およびプリムローズ/魚油混合物の脂肪酸組成をガスクロマトグラフィーで評価した。実験は5つのグループから構成され、最初のグループはバランスのとれた食事を与え、他の4つのグループは乳酸アルミニウム腹腔内投与と脂質異常症食を摂取させ、1つのグループは対照のアルツハイマー型認知症(CA)とし、他の3つのグループ(試験群)はプリムローズ油、魚油、プリムローズ/魚油混合物をそれぞれ5週間毎日経口投与した。その結果、プリムローズ油にはγリノレン酸が9.15、プリムローズと魚油の混合物には4.3%含まれていたが、プリムローズ油にはγリノレン酸が9.15、魚油には4.3%含まれていた。また、エイコサペンタエン酸は10.9%、ドコサヘキサエン酸は6.5%であった。CNと比較して、CAでは脂質異常症および赤血球沈降速度(ESR)、血漿ブチリルコリンエステラーゼ(BChE)、脳マロンジアルデヒド(MDA)およびNOの増加と血漿マグネシウムの減少、脳カタラーゼ、グルタチオンの減少、体重増加および脳重量の増加が示された。脳の病理組織学と免疫組織化学では、CNに比べCAでは神経細胞の変性と神経原線維のもつれが認められ、ミエロペルオキシダーゼと核因子カッパBの上昇が認められた。試験した油は、生化学的パラメータ、免疫組織化学、脳組織病理学の変化する有意な改善に反映された神経保護効果を示した。プリムローズと魚油の混合物は、血漿中マグネシウムを上昇させるとともに、ESR、脳MDA、血漿中BChE活性、脳病理学的変化を減少させることに優れていた。プリムローズ/魚油混合物と魚油は、プリムローズよりも血漿中高密度リポ蛋白質コレステロール(HDL-C)の改善に優れていた。血漿中総コレステロール(T-C)、低密度リポ蛋白コレステロール、T-C /HDL-Cの改善には魚油が最も効果的であった。プリムローズ/魚油混合物およびプリムローズ油は、魚油に比べて脳カタラーゼを上昇させる効果に優れていた。他のパラメータは、異なる油処理によって同様に改善された。プリムローズ油、魚油およびそれらの混合物は、プリムローズ/魚油混合物よりも優れた効果でラットのアルツハイマー病の進行を減少させた。

The role of fish oil, primrose oil and their mixture in ameliorating the changes in Alzheimer's like model was evaluated in rats. Primrose oil and primrose/fish oil mixture fatty acids composition was assessed by gas chromatography. The rat experiment consisted of 5 groups; the first fed on balanced diet as control normal (CN); the other four groups treated with intraperitoneal aluminum lactate and consumed dyslipidemic diet; one group served as control Alzheimer's like disease (CA) while the other three groups (test groups) received daily oral dose from primrose oil, fish oil and primrose/fish oil mixture separately for 5 weeks. Results showed primrose oil and primrose/ fish oil mixture to contain gamma linolenic acid as 9.15 and 4.3% of total fatty acids, respectively. Eicosapentaenoic and docosahexaenoic were present as 10.9 and 6.5 %, respectively in the oil mixture. Dyslipidemia and increased erythrocyte sedimentation rate (ESR), plasma butyrylcholinesterase (BChE), brain malondialdehyde (MDA) and NO with decrease in plasma magnesium, brain catalase, reduced glutathione, body weight gain and brain weight were demonstrated in CA compared to CN. Brain histopathology and immuno-histochemistry showed neuronal degeneration and neurofibrillary tangles with elevated myeloperoxidase and nuclear factor-kappa B in CA compared to CN. The tested oils demonstrated neuro-protection reflected in the variable significant improvement of biochemical parameters, immuno-histochemistry and brain histopathology. Primrose/fish oil mixture was superior in reducing ESR, brain MDA, plasma activity of BChE and brain histopathological changes along with elevating plasma magnesium. Primrose/fish oil mixture and fish oil were more promising in improving plasma high density lipoprotein cholesterol (HDL-C) than primrose. Fish oil was the most efficient in improving plasma total cholesterol (T-C), low density lipoprotein cholesterol and T-C /HDL-C. Primrose/fish oil mixture and primrose oil were superior in elevating brain catalase compared to fish oil. Other parameters were equally improved by the different oil treatments. Primrose oil, fish oil and their mixture reduced the progression of Alzheimer's disease in rats with superiority to primrose/fish oil mixture.