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Res. Vet. Sci..2020 May;132:69-77. S0034-5288(18)33196-5. doi: 10.1016/j.rvsc.2020.05.017.Epub 2020-05-25.

動物性食品におけるカンピロバクターの有病率の世界的なメタ分析

Worldwide meta-analysis of the prevalence of Campylobacter in animal food products.

  • M V Zbrun
  • E Rossler
  • A Romero-Scharpen
  • L P Soto
  • A Berisvil
  • J A Zimmermann
  • M L Fusari
  • M L Signorini
  • L S Frizzo
PMID: 32521281 DOI: 10.1016/j.rvsc.2020.05.017.

抄録

本メタアナリシスの目的は、さまざまな動物性食品における熱耐性カンピロバクターの有病率に関する利用可能な情報をまとめることであった。熱耐性カンピロバクターの平均有病率を推定し、動物性食品(牛、豚、ブロイラー、鶏、ヤギ、羊)間での比較を行うために、多くのマルチレベルランダム効果メタアナリシスモデルを適用した。動物性食品中のカンピロバクターの平均有病率は29.6%(95%信頼区間27.6%-31%)であり、C. jejuniとC. coliの平均有病率はそれぞれ19.3%と9.7%であった。Campylobacter spp.の有病率は、ブロイラー肉を原料とする製品ほど高かった(p-estimate=47.8%、95%信頼区間44.9%~50.6%)。C. jejuniは主にブロイラー肉を原料とするもので、有病率推定値(p-estimate)は33.7%(95%CI 30.7%-36.8%)であった。一方、C. coliはブロイラー肉(p-estimate=14.1%、95%信頼区間12.3%-16.1%)、羊肉(p-estimate=11.0%、95%信頼区間3.6%-29.1%)で観察された。カンピロバクターの有病率が最も低かった動物性食品は、牛乳および乳製品(p-estimate=3.5%; 95% CI 1.8%-6.5%)、卵(p-estimate=4.0%; 95% CI 1.4%-10.7%)、ソーセージ(p-estimate=9.4%; 95% CI 3.3%-24.0%)であり、このメタ分析では、C. jejuniが世界的に最も有病率の高い種であり、ブロイラー肉がヒトの主な汚染源であると結論づけている。カンピロバクター種の有病率は公衆衛生上重要であり、各国当局は適切なリスク管理措置を確立するために各国の状況を監視しなければならない。

The objective of this meta-analysis was to summarize available information on the prevalence of thermotolerant Campylobacter in different animal food products. A number of multilevel random-effect meta-analysis models were fitted to estimate mean prevalence of thermotolerant Campylobacter and to compare them among animal food products (cattle, pigs, broiler, hen, goat, sheep). The mean prevalence of Campylobacter spp. in animal food products was 29.6% (95% CI 27.6%-31%), and the mean prevalence of C. jejuni and C. coli were 19.3% and 9.7%, respectively. The prevalence of Campylobacter spp. was higher in products whose sources were broiler meat (p-estimate = 47.8%; 95% CI 44.9%-50.6%). C. jejuni was mainly observed in broiler meat where prevalence estimate (p-estimate) was 33.7% (95% CI 30.7%-36.8%). On the other hand, C. coli was observed in broiler meat (p-estimate = 14.1%; 95% CI 12.3%-16.1%) and sheep meat (p-estimate = 11.0%; 95% CI 3.6%-29.1%). The animal food products with the lowest prevalence of Campylobacter spp. were milk and dairy products (p-estimate = 3.5%; 95% CI 1.8%-6.5%), eggs (p-estimate = 4.0%; 95% CI 1.4%-10.7%), sausage (p-estimate = 9.4%; 95% CI 3.3%-24.0%), This meta-analysis concluding that C. jejuni is the most prevalent species worldwide and broiler meat is the main contamination source for human. The prevalence of Campylobacter species has public health importance and national authorities must monitor the situation in each country with the aim to establish the appropriate risk management measures.

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