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COVID-19患者の栄養補助食品としての海洋魚タンパク質のインシリコ評価
In silico evaluation of marine fish proteins as nutritional supplements for COVID-19 patients.
PMID: 32520031 DOI: 10.1039/d0fo00530d.
抄録
現在までのところ、COVID-19の治療薬は発見されておらず、それゆえに人々は不安な状態にある。そのため、栄養補給を含めた様々な可能性のある戦略を模索することが急務となっています。本研究では、タンパク質補給の参考になるように試みた。具体的には、20種類の海産魚類タンパク質を消化管酵素によるインシリコ加水分解を行い、多数の活性ペプチドを生成させた。その後、これらのペプチドのSARS-CoV-2メインプロテアーゼおよびモノアミンオキシダーゼAへの結合能を評価した。さらに、いくつかの高親和性オリゴペプチド(VIQY, ICIY, PISQF, VISAW, AIPAW, PVSQF)は、2つの酵素とのデュアルバインダーとして同定された。以上のことから、魚類タンパク質の補給はCOVID-19患者にとって有用であり、同定されたオリゴペプチドは、COVID-19および不安症に対する潜在的な阻害剤を設計するためのリード化合物として使用することができる。
To date, no specific drug has been discovered for the treatment of COVID-19 and hence, people are in a state of anxiety. Thus, there is an urgent need to search for various possible strategies including nutritional supplementation. In this study, we have tried to provide a reference for protein supplementation. Specifically, 20 marine fish proteins were subjected to in silico hydrolysis by gastrointestinal enzymes, and a large number of active peptides were generated. Then, the binding abilities of these peptides to SARS-CoV-2 main protease and monoamine oxidase A were assessed. The results showed that NADH dehydrogenase could be a good protein source in generating potent binders to the two enzymes, followed by cytochrome b. In addition, some high-affinity oligopeptides (VIQY, ICIY, PISQF, VISAW, AIPAW, and PVSQF) were identified as dual binders to the two enzymes. In summary, the supplementation of some fish proteins can be helpful for COVID-19 patients; the identified oligopeptides can be used as the lead compounds to design potential inhibitors against COVID-19 and anxiety.