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Nutrients.2020 Jun;12(6).

エクストラバージンオリーブオイルに基づく高脂肪食は、大腸がん予防に関連するディスバイオシスを引き起こす

The High-Fat Diet Based on Extra-Virgin Olive Oil Causes Dysbiosis Linked to Colorectal Cancer Prevention.

PMID: 32517306

抄録

本研究の目的は、3種類の高脂肪食(HFD)がマウスの腸内細菌叢に及ぼす影響を調べ、それらが大腸がん(CRC)を促進または予防する微小環境条件を作り出すかどうかを解析することである。我々は、ココナッツオイル、ヒマワリオイル、エクストラバージンオリーブオイルを唯一の脂肪源とする60%kcalのHFDを与えたCD1マウスの大腸粘膜関連微生物叢を評価した。主な結果は以下の通りである:(a)すべてのHFDは、マウスの体重とは無関係に、腸内細菌叢の豊かさと多様性の減少をもたらした。 (b)HFDは、ヒマワリ-HFDとココナッツ-HFDの両方に切り替わった。 その結果、ヒマワリ-HFDとココナッツ-HFDの両方が、炎症性の腸内微小環境を作り出した。簡単に言えば、ココナッツ-HFDは、スッポン属の存在量を減少させ、増加させた。ヒマワリ-HFDは、腸内細菌数を減少させ、増加させた。In contrast, EVOO-HFD produced an anti-inflammatory microenvironment characterised by a decreased , , and spp. abundance.同時に、ファーミキューテス/バクテロイデーテス比を増加させ、個体数を維持した。結論として、EVOO-HFDはCRCの予防に関連する腸内細菌叢の変化を引き起こし、ココナッツとヒマワリ-HFDはCRCのリスク上昇に関連する変化を引き起こした。

The present study aims to examine the effects of three different high-fat diet (HFD) on mice gut microbiota in order to analyse whether they create the microenvironmental conditions that either promote or prevent colorectal cancer (CRC). We evaluated colonic mucosa-associated microbiota in CD1 mice fed with HFD, based on 60% kcal from fat-containing coconut, sunflower or extra-virgin olive oil as the only source of fat. The main findings were as follows: (a) All HFD produced a decrease in the richness and diversity of the intestinal microbiota that was independent of mouse weight, (b) HFD switched to . In general, the results showed that both sunflower- and coconut-HFD generated a pro-inflammatory intestinal microenvironment. In brief, coconut-HFD decreased and increased spp. abundance. Sunflower-HFD reduced and , while enhancing and spp. abundance. In contrast, EVOO-HFD produced an anti-inflammatory microenvironment characterised by a decreased , , and spp. abundance. At the same time, it increased the Firmicutes/Bacteroidetes ratio and maintained the population. To conclude, EVOO-HFD produced changes in the gut microbiota that are associated with the prevention of CRC, while coconut and sunflower-HFD caused changes associated with an increased risk of CRC.