日本語AIでPubMedを検索
マイコバクテリウム・アビウムのミコール酸の再調査
A re-investigation of the mycolic acids of Mycobacterium avium.
PMID: 32492381 DOI: 10.1016/j.chemphyslip.2020.104928.
抄録
マイコバクテリウム・アビウム(Mycobacterium avium)からミコール酸メチルエステルをマイルドなケン化プロトコールで抽出し、残存成分を保存するように設計しました。得られたα-, ケト-及びワックスエステルの混合物には分解されたω-カルボキシミコール酸ジメチルエステルが含まれており、その構造は従来の研究を裏付けるものであった。モノカルボン酸マイコレートのクロマトグラフィーでは、ケト-マイコレートとワックスエステルマイコレートの分離不可能な混合物と、別々のαマイコレートが得られた。ケトマイコレート成分の還元により、初めて無傷のワックスエステルマイコレートの単離と特性評価が可能になりました。メチル分枝がトランスアルケン基の近位側または遠位側に位置するマイナーなα-およびω-カルボキシマイコレートが検出された。
Mycolic acid methyl esters were extracted from Mycobacterium avium by a mild saponification protocol, designed to preserve labile components. The resulting mixture of α-, keto- and wax ester mycolates was accompanied by some degraded ω-carboxymycolic acid dimethyl esters, whose overall structures were found to support previous studies. Chromatography of the mono-carboxylic mycolates gave an inseparable mixture of keto- and wax ester mycolates and separate α-mycolates. Reduction of the ketomycolate components allowed isolation and characterisation of intact wax ester mycolates for the first time. Minor α- and ω-carboxymycolates were detected in which methyl branches were located on either the proximal or distal sides of trans-alkene groups.
Copyright © 2020 Elsevier B.V. All rights reserved.