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日本語AIでPubMedを検索

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Life Sci..2020 Aug;255:117867. S0024-3205(20)30617-2. doi: 10.1016/j.lfs.2020.117867.Epub 2020-05-30.

オレイン酸はPPAR-αを介してモノアミンの排出を刺激する。食事誘発性肥満における効果の違い

Oleic acid stimulates monoamine efflux through PPAR-α: Differential effects in diet-induced obesity.

  • Lakshmikripa Jagannathan
  • Emily Socks
  • Priya Balasubramanian
  • Robert McGowan
  • Thomas M Herdt
  • Reza Kianian
  • Sheba M J MohanKumar
  • P S MohanKumar
PMID: 32479954 DOI: 10.1016/j.lfs.2020.117867.

抄録

肥満は世界中で健康上の懸念が高まっており、高脂肪摂取による遊離脂肪酸の増加が、肥満につながる神経内分泌機能の変化に関与している可能性があると考えられています。しかし、脂肪酸が神経内分泌機能やエネルギー代謝にどのような影響を与えるのかは不明である。我々は、視床下部モノアミンがエネルギーバランスに関わる神経内分泌機能の調節に重要な役割を果たしていることから、オレイン酸が視床下部モノアミンに及ぼす直接的な影響を調べ、オレイン酸が脂肪酸代謝に関与する核内転写因子であるペルオキシソーム増殖因子活性化受容体α(PPAR-α)を活性化し、モノアミンに影響を与えると仮定した。また、食事誘発性肥満(DIO)では、この反応が抑制されるという仮説も立てました。これらの仮説を検証するために、Sprague DawleyとDIOラットの視床下部を0(Control)、0.00132mM、0.132mM、1.32mMのオレイン酸、50μMのMK 886(選択的PPAR-αアンタゴニスト)、またはオレイン酸+MK 886をKrebs Ringers Henseleit(KRH)溶液中でインキュベートした。灌流液中のモノアミンレベルを測定するためにHPLC-ECを使用した。オレイン酸は用量依存的にノルエピネフリン、ドーパミン、セロトニンレベルの有意な増加をもたらし、MK886とのインキュベーションはこれらの効果をブロックした。オレイン酸の視床下部モノアミンに対する効果は、DIOラットでは減衰した。以上の結果から、PPARαはモノアミンの流出に影響を与えることで視床下部の脂肪酸センシングに重要な役割を果たしている可能性が示唆され、DIOラットはオレイン酸の影響に抵抗性であることが示唆された。

Obesity continues to be a growing health concern around the world, and elevated levels of free fatty acids as a result of high-fat intake might play a role in neuroendocrine alterations leading to obesity. However, it is unclear how fatty acids affect neuroendocrine functions and energy metabolism. Since hypothalamic monoamines play a crucial role in regulating neuroendocrine functions relating to energy balance, we investigated the direct effects of oleic acid on hypothalamic monoamines and hypothesized that oleic acid would activate peroxisome proliferator-activated receptor alpha (PPAR-α), a nuclear transcription factor involved with fatty acid metabolism, to affect monoamines. We also hypothesized that this response would be subdued in diet-induced obesity (DIO). To test these hypotheses, hypothalami from Sprague Dawley and DIO rats were incubated with 0 (Control), 0.00132 mM, 0.132 mM, 1.32 mM oleic acid, 50 μM MK 886 (a selective PPAR- α antagonist), or oleic acid + MK 886 in Krebs Ringers Henseleit (KRH) solution. HPLC-EC was used to measure monoamine levels in perfusates. Oleic acid produced a significant increase in norepinephrine, dopamine, and serotonin levels in a dose-dependent manner, and incubation with MK886 blocked these effects. The effect of oleic acid on hypothalamic monoamines was attenuated in DIO rats. These findings suggest that PPARα probably plays an essential role in fatty acid sensing in the hypothalamus, by affecting monoamine efflux and DIO rats are resistant to the effects of oleic acid.

Copyright © 2020. Published by Elsevier Inc.