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日本語AIでPubMedを検索

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Vopr Pitan.2020;89(2):100-106. doi: 10.24411/0042-8833-2020-10020.Epub 2020-03-16.

ほうれん草とキヌア-生物活性物質の有望な食品源

[Spinach and quinoa - prospective food sources of biologically active substances].

  • Yu S Sidorova
  • N A Petrov
  • V A Shipelin
  • V K Mazo
PMID: 32459909 DOI: 10.24411/0042-8833-2020-10020.

抄録

形式的には、主に薬用植物から抽出された植物アダプトゲンは食品物質ではなく、予防栄養への利用は著しく限定されている。しかし、スクリーニング研究では、食用植物中の植物アダプトゲンを検出することができるが、その量ははるかに少ない。例えば、フィトエクシステロイドは、慢性疲労症候群の緩和、神経および筋肉疲労の軽減、記憶および注意プロセスの改善に使用される生物学的に活性な物質(BAS)である。フィトエクシステロイドは、様々な薬用植物だけでなく、ホウレンソウ(Spinacia oleracea)やキヌア(Chenopōdium quīnoa)などの食用植物からも単離することができる。本研究では、ホウレンソウとキヌアのマイナーな生物学的活性物質のスペクトルを特徴づける出版物や、実験動物を用いた実験での薬理活性の実験的評価を行った出版物の簡単な分析レビューを行う。レビューで紹介された論文を分析すると、ホウレンソウとその抽出物は、植物アダプトゲン、カロテノイド、フェノール化合物、特にケルセチン、ケンプフェロール、フェノール酸(p-クーマリック、フェルリック)、生物学的に活性な植物エストロゲンに代謝されるリグナン(エンテロラクトンとエンテロジオール)の有望な食品源であることが示されています。ほうれん草の予防効果の可能性は、糖尿病、心血管疾患、がん疾患などの疾患をモデル化した実験動物を用いて、生体内で積極的に研究されています。ホウレンソウとその抽出物の数多くの適応効果と神経保護効果が示されており、動物の記憶力や学習能力の向上に表れています。過去10年間の出版物は、高品位のタンパク質とキヌアの穀物のような植物性デシステロイドを含む生物学的に活性な物質の広いスペクトルのような有望な食品源への関心の高まりを示しています。遊離型または共役型の20種類以上のフェノール化合物がキヌア粒に含まれており、タンニン、サポニン、ステロール、フィチン酸、エクシステロイドなどが少量含まれています。キヌアを摂取することで、糖質や脂質の代謝を正常化し、体重を減少させ、脂質の過剰な過酸化を防ぐなど、生体に有益な効果をもたらします。キヌアの抗炎症作用と抗酸化作用は広く議論されています。.ほうれん草、キヌア及びその抽出物は、生理活性物質の有望な食品源であり、その薬理作用は、エビデンスに基づいた医療の観点から、生体内実験により確認されている。したがって、これらの食品植物の生理活性サプリメント、機能性食品素材、特殊食品への配合など、様々な目的での利用を拡大していくことが望まれます。

Formally, phytoadaptogens extracted mainly from medicinal plants are not food substances, and their use in preventive nutrition is significantly limited. However, screening studies can detect phytoadaptogens in food plants, however in much smaller quantities. For example, phytoecdysteroids are biologically active substances (BAS), used to relieve chronic fatigue syndrome, reduce nervous and muscle fatigue, improve memory and attention processes. Phytoecdysteroids can be isolated not only from various medicinal plants, but also from food plants like spinach (Spinacia oleracea) and quinoa (Chenopōdium quīnoa). Researchers show interest in possible synergies in the manifestation of a wide range of pharmacological effects, determined by a combination of phytoecdysteroids and other biologically active substances of these food plants. of this research is a brief analytical review of publications characterizing the spectrum of minor biologically active substances of spinach and quinoa, as well as those devoted to the experimental assessment of their pharmacological activity in experiments on laboratory animals. . An analysis of the publications presented in the review indicates that spinach and its extracts are promising food sources of phytoadaptogens, carotenoids, phenolic compounds, in particular quercetin, kempferol, phenolic acids (p-coumaric, ferulic), as well as lignans metabolized into biologically active phytoestrogens (enterolactone and enterodiol). The possible prophylactic effect of spinach is being actively studied in vivo in laboratory animals when modeling diseases such as diabetes mellitus, cardiovascular and cancer diseases. Numerous adaptogenic effects and the neuroprotective effect of spinach and its extracts are shown, expressed in improving the memory and learning of animals. Publications of the last decade indicate an increased interest in such a promising food source of high-grade protein and a wide spectrum of biologically active substances, including phytoecdysteroids, as quinoa grains. More than 20 phenolic compounds in free or conjugated forms were found in quinoa grains; tannins, saponins, sterols, phytic acid, and ecdysteroids are present in small quantities. The consumptionof quinoa can have a beneficial effect on the organism, normalizing carbohydrate and lipid metabolism, reducing body weight and preventing excessive lipid peroxidation. The anti-inflammatory effects and antioxidant effects of quinoa are widely discussed. . Spinach, quinoa and their extracts are promising food sources of biologically active substances, their pharmacological action is confirmed from the standpoint of evidence-based medicine by in vivo experimental studies. Accordingly, it is advisable to expand the use of these food plants for inclusion in biologically active dietary supplements, functional food ingredients and specialized food products for various purposes.

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