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Ned Tijdschr Tandheelkd.2020 Apr;127(4):254-261. doi: 10.5177/ntvt.2020.04.19126.

クラスIIの歯科修復物の生存のためのリスク因子:a practice-based study].

[Risk factors for class II dental restoration survival:a practice-based study].

  • M Laske
  • N J M Opdam
  • E M Bronkhorst
  • J C C Braspenning
  • M C D N J M Huysmans
PMID: 32459221 DOI: 10.5177/ntvt.2020.04.19126.

抄録

この実習ベースのコホート研究の目的は、実習、患者、歯、修復物に関連するクラスII修復物のパフォーマンスと可能性のある変数の影響を決定することであった。そのために、オランダの11の一般診療所から電子患者ファイルを収集し、2015年1月から2017年10月の間に行われた31,472件の修復物を分析した。修復物の観察期間は0年から2.7年まで様々であり、その結果、2年後の平均年間不良率(AFR)は7.8%であった。しかし、AFRには事業者間で大きなばらつきがあり、3.6%から11.4%の間で変動していた。年齢、一般的な健康状態、歯周状態、う蝕リスク、親不知の習慣や歯や修復物に関連する因子の存在など、患者に関連する変数が過剰になると、再介入のリスクが高くなる。骨折が原因で配置された修復物は、う蝕が原因で配置された修復物よりも失敗しやすかった。この研究では、診療、患者、歯のレベルでの多種多様なリスク因子がクラスII修復物の生存に影響を与えることが示された。

The aim of this practice-based cohort study was to determine the performance and influence of possible variables in class II restorations related to practice, patient, tooth, and restoration. To do this, electronic patient files from 11 general practices in the Netherlands were collected, and 31,472 restorations placed between January 2015 and October 2017 were analysed. The observation time of restorations varied from 0 to 2.7 years, resulting in a mean annual failure rate (AFR) of 7.8% at 2 years. However, wide variation in AFRs existed among the operators, varying between 3.6% and 11.4%. An excess of patient-related variables, such as age, general health, periodontal status, caries risk and the presence of parafunctional habits and tooth or restoration-related factors, increases the risk of reintervention. Restorations placed due to fracture were more prone to fail than restorations placed due to caries. This study demonstrated that a wide variety of risk factors on the practice, patient, and tooth levels influences the survival of class II restorations.

この研究のベースとなるコホート研究では、第二級のレストランの様々な形態の、研究、忍耐力、知識およびレストラン経営者が、どのようにして、そのプレステージと招待されたかを確認しました。これは、オランダの11のレストランでは、2015年1月から2017年10月までの間に、31.472軒のレストランを対象としていますが、そのうちの1軒については、電子的な忍耐力を示しています。レストランの観測値は0から2,7日までと様々ですが、その結果、年間故障率(AFR)は7.8%と2日で7.8%を記録しました。これは、他の治療法と比較して、AFRが3.6%と11.4%と大きく変動していることを示しています。Een overvloed aan patiëntgerelateerde variabelen zoals leeftijd, algemene gezondheid, parododontale status, cariësrisico en aanwezigheid van parafunctionele gewoontes en tand- of restauratiegerelateerde factoren, vergroot het risico op herbehandeling.Een overvloed aan patiëntgerelateerde variabelen zoals leeftijd, algemene gezondheid, parodontale status, cariësrisico en aanwezigheid van parafunctionele gewoontes en tand- of restauratiegerelateerde factoren, vergroot het risico op herbehandeling.レストランでは、レストランの売上高の増加に加えて、レストランの売上高も増加しています。これは、クラスIIのレストランのオーバーレブリングのために招待された、研究、忍耐力、およびブランドポリシーのためのリスク要因が大きく異なることを示しています。

Het doel van dit praktijkgebaseerde cohortonderzoek was na te gaan wat de prestaties en de invloed zijn van mogelijke praktijk-, patiënt-, gebitselement- en restauratiegerelateerde variabelen van klasse II-restauraties. Daartoe werden elektronische patiëntendossiers van 11 Nederlandse tandartspraktijken verzameld en konden 31.472 restauraties, geplaatst tussen januari 2015 en oktober 2017, worden gevolgd. De observatietijd van restauraties varieerde van 0 tot 2,7 jaar, resulterend in een gemiddelde Annual Failure Rate (AFR) van 7,8% na 2 jaar. Er bestaat echter een grote variatie in AFR’s tussen de verschillende behandelaars, variërend tussen 3,6% en 11,4%. Een overvloed aan patiëntgerelateerde variabelen zoals leeftijd, algemene gezondheid, parodontale status, cariësrisico en aanwezigheid van parafunctionele gewoontes en tand- of restauratiegerelateerde factoren, vergroot het risico op herbehandeling. Restauraties geplaatst vanwege een breuk liepen een groter risico op falen dan restauraties vanwege cariës. Dit onderzoek toonde aan dat een brede variatie van risicofactoren op praktijk-, patiënt- en tandniveau van invloed zijn op de overleving van klasse II-restauraties.