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Foods.2020 May;9(5). E668. doi: 10.3390/foods9050668.Epub 2020-05-22.

GC-MS分析、亜種と精油の抗酸化・抗菌活性と食品保存料としての利用の可能性

GC-MS Analysis, Antioxidant and Antimicrobial Activities of Subsp. and Essential Oils and Their Potential Use as Food Preservatives.

  • Taoufiq Benali
  • Khaoula Habbadi
  • Abdelmajid Khabbach
  • Ilias Marmouzi
  • Gokhan Zengin
  • Abdelhakim Bouyahya
  • Imane Chamkhi
  • Houda Chtibi
  • Tarik Aanniz
  • El Hassan Achbani
  • Khalil Hammani
PMID: 32455872 PMCID: PMC7278837. DOI: 10.3390/foods9050668.

抄録

生物学的性質を有する新たな天然資源を発見するために、モロッコ産の亜種(AOEO)と(RMEO)の精油の化学組成、抗酸化・抗菌活性、食品保存料としての利用可能性について検討した。ガスクロマトグラフィー-質量分析(GC-MS)分析の結果、AOEOとRMEOにはそれぞれ21種と25種の化合物が含まれていることが明らかになった。その結果、AOEOの主な化合物は、カンファー(45.01%)、酢酸ボルニル(15.07%)、ボルネオール(11.33%)、-エウデスモール(4.74%)、カンフェン(3.58%)、および1.8-シネオール(ユーカリプトール)(2.96%)を主成分とするRMEOに対し、2-ウンデカノン(63.97%)、カンファー(3.82%)、シクロプロパンカルボン酸(3.66%)を主成分とするRMEOを得た。抗酸化活性はジフェニルピクリルヒドラジルラジカル(DPPH)および還元力アッセイにより評価した。精油の抗菌活性は、寒天ディスク拡散法および微希釈法を用いて、細菌株および食品汚染酵母に対して試験した。その結果、AOEOはRMEOと比較して、、、、、、、に対して有意な抗菌活性が認められた。また、保存中に人為的に接種したモデル食品(キャベツと大麦)を用いて、AOEOの有効性を評価した。その結果、最小抑制濃度(MIC)と4×MICを添加することで、食品モデル系の生育を抑制する効果があることが明らかになった。これらの結果は、AOEOが代替食品保存料として使用される可能性を示唆している。

In order to discover new natural resources with biological properties, the chemical composition, the antioxidant and antimicrobial activities, and the potential use as food preservative of essential oils of Moroccan subsp. (AOEO) and (RMEO) were studied. Gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) analysis revealed the presence of 21 and 25 compounds in AOEO and RMEO, respectively. The results showed that the major compounds of AOEO are camphor (45.01%), bornyl acetate (15.07%), borneol (11.33%), -eudesmol (4.74%), camphene (3.58%), and 1.8-cineole (eucalyptol) (2.96%), whereas 2-undecanone (63.97%), camphor (3.82%) and cyclopropanecarboxylic acid (3.66%) were the main components of RMEO. The antioxidant activities were evaluated by diphenylpicrylhydraziyl radical (DPPH) and reducing power assays. The antimicrobial activities of essential oils were tested against bacterial strains and food contaminant yeast using agar disc diffusion and microdilution methods. A significant antimicrobial activity of AOEO was observed against , and , compared to RMEO. The efficacy of AOEO was also evaluated in model food systems (cabbage and barley) artificially inoculated during storage. The results found that the adding of a minimal inhibitory concentration (MIC) and 4× MIC were potent in decreasing the growth in food model systems. Our findings suggested that AOEO may be potentially used as an alternative food preservative.