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BMC Endocr Disord.2020 May;20(Suppl 2):46. 10.1186/s12902-020-0521-x. doi: 10.1186/s12902-020-0521-x.Epub 2020-05-06.

Feel4Diabetes healthy diet score:開発と臨床的妥当性の評価

Feel4Diabetes healthy diet score: development and evaluation of clinical validity.

  • Eeva Virtanen
  • Jemina Kivelä
  • Katja Wikström
  • Christina-Paulina Lambrinou
  • Pilar De Miguel-Etayo
  • Nele Huys
  • Katalin Vraukó-Tóth
  • Luis A Moreno
  • Natalya Usheva
  • Nevena Chakarova
  • Sándorné A Rado
  • Violeta Iotova
  • Konstantinos Makrilakis
  • Greet Cardon
  • Stavros Liatis
  • Yannis Manios
  • Jaana Lindström
PMID: 32370805 PMCID: PMC7201941. DOI: 10.1186/s12902-020-0521-x.

抄録

背景:

本論文の目的は、Feel4Diabetes healthy diet scoreの開発と臨床的妥当性の評価である。

BACKGROUND: The aim of this paper is to present the development of the Feel4Diabetes Healthy Diet Score and to evaluate its clinical validity.

方法:

研究対象者は、欧州6カ国に住む高糖尿病リスク家族の成人3268人(63%が女性)であった。参加者は、ベースライン時と1年後にFeel4Diabetes介入の食事目標を反映したアンケートに記入した。これらの質問に基づいて、以下の構成要素からなる健康的な食生活スコアが構築された:朝食、野菜、果物とベリー類、糖分の多い飲み物、全粒穀物、ナッツと種子、低脂肪乳製品、油脂、赤身肉、甘いスナック、塩分の多いスナック、家族の食事。各成分の最大スコアは、T2DMリスクに関する相対的な重要性の推定値に基づいて設定され、スコアが高いほど食事の質が良いことを示している。臨床的測定には、身長、体重、腰回り、心拍数、血圧、空腹時採血を行い、グルコース、総コレステロール、HDL-コレステロール、LDL-コレステロール、トリグリセリドの分析を行った。ベースラインデータを用いて国や性別間で健康的な食事のスコアとその構成要素を比較し、年齢、性別、国を調整したスコアカテゴリ間の臨床的特徴の違いを検定するために、(共)分散分析を用いた。Pearsonの相関関係は、ベースラインから1年目までの健康的なダイエットスコアと臨床マーカーの変化の間の関連性を研究するために使用されました。再現性を推定するために、対照群のみでベースラインと1年目のスコア間のピアソン相関を調査した。

METHODS: Study population consisted of 3268 adults (63% women) from high diabetes risk families living in 6 European countries. Participants filled in questionnaires at baseline and after 1 year, reflecting the dietary goals of the Feel4Diabetes intervention. Based on these questions the Healthy Diet Score was constructed, consisting of the following components: breakfast, vegetables, fruit and berries, sugary drinks, whole-grain cereals, nuts and seeds, low-fat dairy products, oils and fats, red meat, sweet snacks, salty snacks, and family meals. Maximum score for each component was set based on its estimated relative importance regarding T2DM risk, higher score indicating better quality of diet. Clinical measurements included height, weight, waist circumference, heart rate, blood pressure, and fasting blood sampling, with analyses of glucose, total cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, and triglycerides. Analysis of (co) variance was used to compare the Healthy Diet Score and its components between countries and sexes using baseline data, and to test differences in clinical characteristics between score categories, adjusted for age, sex and country. Pearson's correlations were used to study the association between changes from baseline to year 1 in the Healthy Diet Score and clinical markers. To estimate reproducibility, Pearson's correlations were studied between baseline and 1 year score, within the control group only.

結果:

合計スコアの平均値は女性で52.8±12.8、男性で46.6±12.8であった(p<0.001)。合計スコアとその構成要素は国によって異なっていた。健康的なダイエットスコアの変化は、BMI、ウエスト周囲長、総コレステロール、LDLコレステロールの変化と有意な相関があった。ベースライン時のHealthy Diet Scoreとその成分は,対照群の参加者では1年目の値と有意な相関があった.

RESULTS: The mean total score was 52.8 ± 12.8 among women and 46.6 ± 12.8 among men (p <  0.001). The total score and its components differed between countries. The change in the Healthy Diet Score was significantly correlated with changes in BMI, waist circumference, and total and LDL cholesterol. The Healthy Diet Score as well as its components at baseline were significantly correlated with the values at year 1, in the control group participants.

結論:

Feel4Diabetes Healthy Diet Scoreは、Feel4Diabetes問診票で収集した食事情報を取り込み、介入の食事目標へのアドヒアランスのレベルと変化を測定する再現性のある方法です。臨床的な危険因子との関連性を示すシンプルなパラメータを提供している。

CONCLUSION: The Feel4Diabetes Healthy Diet Score is a reproducible method to capture the dietary information collected with the Feel4Diabetes questionnaire and measure the level of and changes in the adherence to the dietary goals of the intervention. It gives a simple parameter that associates with clinical risk factors in a meaningful manner.

トライアル登録:

Clinicaltrials.gov NCT02393872。2015年3月20日登録。

TRIAL REGISTRATION: Clinicaltrials.gov NCT02393872. Registered March 20, 2015.