あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
J. Nutr..2020 Jul;150(7):1799-1807. 5828675. doi: 10.1093/jn/nxaa103.

食用油の消費は、中国全国コホート研究における2型糖尿病のリスクと積極的に関連している

Cooking Oil Consumption Is Positively Associated with Risk of Type 2 Diabetes in a Chinese Nationwide Cohort Study.

  • Pan Zhuang
  • Lei Mao
  • Fei Wu
  • Jun Wang
  • Jingjing Jiao
  • Yu Zhang
PMID: 32364230 PMCID: PMC7330485. DOI: 10.1093/jn/nxaa103.

抄録

背景:

エビデンスは、個々の脂肪酸の摂取量と2型糖尿病(T2D)のリスクとの関係が異なることを示唆している。しかし、脂肪酸の供給源としての異なる食用油の摂取量と2型糖尿病(T2D)の発症との関連はほとんど不明のままである。

BACKGROUND: Evidence suggests that the relations between intakes of individual fatty acids and risk of type 2 diabetes (T2D) vary. However, associations between intakes of different cooking oils as sources of fatty acids and incident T2D remain largely unknown.

目的:

我々は、全国的な中国人コホートにおいて、個々の食用油の摂取量とT2D発症との関係を評価することを目的とした。

OBJECTIVES: We aimed to evaluate relations between intakes of individual cooking oils and incident T2D in a nationwide Chinese cohort.

方法:

1997年、2000年、2004年、2006年、2009年に中国健康栄養調査(CHNS)に参加した20歳以上の中国人成人15,022人を対象に、2011年まで追跡調査を行った。ラード、ピーナッツ油、大豆油、キャノーラ油、ごま油、精製混合植物油を含む様々な食用油脂の消費量を、各調査の24時間3次元記録を用いて評価し、累積平均摂取量を算出した。T2D の HR を推定するために、多変量調整 Cox 比例ハザード回帰モデルを構築した。

METHODS: Overall 15,022 Chinese adults aged ≥20 y from the China Health and Nutrition Survey (CHNS) without self-reported T2D at entry in the 1997, 2000, 2004, 2006, or 2009 rounds were followed up until 2011. Consumption of various cooking oils/fats including lard, peanut oil, soybean oil, canola oil, sesame oil, and refined blended plant oil was assessed using 3-d 24-h records in each survey and the cumulative mean intake was calculated. Multivariable-adjusted Cox proportional hazards regression models were constructed to estimate the HRs of T2D.

結果:

動物性および植物性食用油脂の摂取はともにT2Dリスクの上昇と関連していた。非消費者と比較して、多変量調整後のHRと95%CIはラードで1.31(1.03, 1.67)、ピーナッツ油で1.36(1.10, 1.66)、1.14(0.91, 1.43)であり、最高位の多変量調整後のHRはラードで1.31(1.03, 1.67)、ピーナッツ油で1.36(1.10, 1.66)であった。大豆油は 1.14(0.91、1.43)、キャノーラ油は 1.11(0.87、1.43)、ごま油は 1.02(0.79、1.32)、精製混合植物油は 1.42(1.12、1.82)であった。ラード、ピーナッツ油、精製混合植物油、その他の植物油の合計の代わりに大さじ1杯/日(8g - 2000 kcal-1 - d-1)の大豆油を使用すると、T2Dのリスクが3%(HR:0.97、95%CI:0.95、0.99)低下することと関連していた。

RESULTS: A total of 1014 cases were recorded after a median follow-up of 14 y. The intakes of animal and plant cooking oils/fats were both associated with higher T2D risk. Compared with nonconsumers, multivariable-adjusted HRs and 95% CIs for the highest tertiles were 1.31 (1.03, 1.67) for lard, 1.36 (1.10, 1.66) for peanut oil, 1.14 (0.91, 1.43) for soybean oil, 1.11 (0.87, 1.43) for canola oil, 1.02 (0.79, 1.32) for sesame oil, and 1.42 (1.12, 1.82) for refined blended plant oil. Substituting 1 tablespoon/d (8 g · 2000 kcal-1 · d-1) of soybean oil for the sum of lard, peanut oil, refined blended plant oil, and other plant oils was associated with a 3% (HR: 0.97; 95% CI: 0.95, 0.99) lower risk of T2D.

結論:

ラード、ピーナッツ油、精製混合植物油の摂取は、大豆油、キャノーラ油、ごま油ではなく、T2Dリスクの上昇と関連している。一般的に食用油の消費量を減らすことは、中国の人口の間でT2Dに対して保護される可能性がある。この試験はNCT03259321としてclinicaltrials.govに登録された。

CONCLUSIONS: Intakes of lard, peanut oil, and refined blended plant oil but not soybean oil, canola oil, and sesame oil are associated with higher T2D risk. Reducing the consumption of cooking oils in general may be protective against T2D among the Chinese population.This trial was registered at clinicaltrials.gov as NCT03259321.

Copyright © The Author(s) on behalf of the American Society for Nutrition 2020.