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Folia Med (Plovdiv).2019 09;61(3):404-410. doi: 10.3897/folmed.61.e39348.

ウィスターラットの心臓の慢性炎症の開発に高脂肪食の影響

Impact of a High-fat Diet on the Development of Chronic Inflammation in Heart of Wistar rats.

  • Iliyan V Dimitrov
  • Vassil I Kamenov
  • Nikolay P Boyadjiev
  • Katerina N Georgieva
  • Anelia V Bivolarska
  • Milena N Draganova-Filipova
  • Penka A Angelova-Hristova
  • Slavi Delchev
  • Elena Daskalova
  • Fanka Gerginska
  • Teodora R Stankova
  • Vilian Gramatikov
PMID: 32337927 DOI: 10.3897/folmed.61.e39348.

抄録

序論:

肥満は、低悪性度の慢性炎症の発生と関連している。肥満に関連した炎症は、主に過剰な食物摂取と異常なホメオスタシスに起因する、別のタイプの炎症のように見える。これは、プロおよび抗炎症マーカー分子であるC反応性タンパク質(CRP)、血清アミロイドA(SAA)、インターロイキン-4の濃度を測定することで評価することができる。

INTRODUCTION: Obesity is linked to the development of low-grade, chronic inflammation. Obesity-related inflammation appears to be a different type of inflammation, mainly due to excessive food intake and unusual homeostasis. It can be evaluated by measuring the concentration of pro- and anti-inflammatory marker molecules – C-reactive protein (CRP), serum amyloid-A (SAA) and interleukin-4.

エイム:

本研究の目的は、高脂肪食の摂取によって誘発される心臓の炎症プロセスの速度を評価することである。

AIM: The aim of the present study is to evaluate the rate of the inflammatory process in heart, provoked by the consumption of a high-fat diet.

材料と方法:

この実験には、60匹の8週齢の雄のWistarラットを使用した。実験動物には、高脂肪食(実験群)と標準的な齧歯類食(対照群)の2種類の齧歯類食を14〜18週間経口摂取させた。これらはすべて標準的な住宅条件の下で飼育された。心臓からの組織ホモジネート中のプロおよび抗炎症マーカーのレベルをELISAを用いて分析した。組織試料中のそれらの発現は、ビオチン-ストレプトアビジン-ペルオキシダーゼ法により免疫組織化学的に検出された。総タンパク質濃度はLawry法により測定した。

MATERIALS AND METHODS: Sixty 8-week-old male Wistar rats were used in this experiment. The laboratory animals were fed orally with two different types of rodent food for 14 or 18 weeks – a high-fat diet (experimental groups) and standard rodent food (control groups). They all were kept under standard housing conditions. The levels of the pro- and anti-inflammatory markers in tissue homogenates from heart were analyzed using ELISA. Their expression in tissue samples was detected immunohistochemically by the biotin-streptavidin-peroxidase method. The total protein concentration was determined by the Lawry method.

結果:

CRP値は、対照群と高脂肪食を与えた群を比較しても有意差は認められなかった(p>0.05)。検出されたSAAレベルも有意な変化は認められなかった。IL-4組織レベルのみが高脂肪食群で増加傾向を示した(p<0.05)。

RESULTS: CRP levels showed no significant differences when the control group was compared with the groups fed with a high-fat diet (p>0.05). The SAA levels detected were also insignificantly changed. Only the IL-4 tissue levels showed tendency to increase (p<0.05) in the high-fat diet group.

結論:

我々の実験では、高脂肪食に対する心臓の特異的な反応があることを示している。また、心臓が食事によって誘発された炎症の発生に対抗することを可能にする適応機構が存在することを示しています。

CONCLUSIONS: Our experiment indicates that there is a specific reaction of the heart to a high-fat diet. It also refers to the existence of adaptive mechanisms allowing the heart to counteract the development of dietary induced inflammation.

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