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Am. J. Clin. Nutr..2020 05;111(5):1048-1058. 5818439. doi: 10.1093/ajcn/nqaa057.

妊娠中の食事パターンと早産と低出生体重のリスク:オーストラリア女性健康縦断調査からの知見

Prepregnancy dietary patterns and risk of preterm birth and low birth weight: findings from the Australian Longitudinal Study on Women's Health.

  • Dereje G Gete
  • Michael Waller
  • Gita D Mishra
PMID: 32282895 DOI: 10.1093/ajcn/nqaa057.

抄録

背景:

妊娠前の食事パターンと早産および低出生体重(LBW)との関連に関する先行研究の知見は限られており、一貫性がない。

BACKGROUND: Findings from previous studies on associations between prepregnancy dietary patterns and preterm birth and low birth weight (LBW) are limited and inconsistent.

目的:

妊娠前の食事パターンと早産やLBWのリスクとの関連を調べる。

OBJECTIVES: To examine the association between prepregnancy dietary patterns and the risk of preterm birth and LBW.

方法:

本研究では、早産と LBW の解析のために、オーストラリア女性の健康に関する縦断的研究(ALSWH)から 3422 例と 3508 例の単胎生児を対象とした。ベースライン調査時に無産で妊娠していない女性を対象とした。因子分析とHealthy Eating Index-2015(HEI-2015)スコアを用いて、母親の食事パターンを導き出した。因子分析により、肉類と高脂肪、慎重な食生活、砂糖、精製された穀物、加工食品、伝統的な野菜の4つの食生活パターンが同定された。早産とLBWは、2003年から2015年のALSWHデータからの母親の報告を使用して評価した。多変量ロジスティック回帰分析を用いた。

METHODS: This study included 3422 and 3508 singleton live births from the Australian Longitudinal Study on Women's Health (ALSWH) for the analyses of preterm birth and LBW, respectively. We included women who were nulliparous and nonpregnant at baseline surveys. We used factor analyses and the Healthy Eating Index-2015 (HEI-2015) score to derive maternal dietary patterns. Four dietary patterns were identified with factor analyses: meats and high-fats; prudent diets; sugar, refined grains, and processed foods; and traditional vegetables. Preterm birth and LBW were assessed using maternal reports from ALSWH data between 2003 and 2015. Multivariable logistic regression analyses were used.

結果:

妊娠前に伝統的な野菜のパターンをより多く順守することは、生活習慣因子および妊娠合併症を調整した後の早産および自然早産のリスクの低下と関連しており、最下位層(調整後OR=0.72、95%CI: 0.53、0.99)および(RR比=0.62、95%CI: 0.39、1.00)と比較して、それぞれ最も高かった。しかし、これらの関連は妊娠前のBMIによって減衰した。妊娠前の食事パターンとLBWとの間には有意な関連は認められなかった。

RESULTS: Greater adherence to the traditional vegetables pattern before pregnancy was associated with a lower risk of preterm birth and spontaneous preterm birth after adjustments for lifestyle factors and pregnancy complications, highest compared with lowest tertile (adjusted OR = 0.72, 95% CI: 0.53, 0.99) and (RR ratio = 0.62, 95% CI: 0.39, 1.00), respectively. However, these associations were attenuated by the prepregnancy BMI. No significant associations were observed between prepregnancy dietary patterns and LBW.

結論:

この研究は、妊娠前に伝統的な野菜のパターンをよりよく守ることが、早産、特に無胎児女性における自然早産のリスクの低下と関連していることを示唆している。この所見は、さらなる検討を必要とする。

CONCLUSION: This study suggests that better adherence to the traditional vegetables pattern before pregnancy is associated with a lower risk of preterm birth, particularly spontaneous preterm birth among nulliparous women. This finding warrants further examination.

Copyright © The Author(s) 2020.