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Dent Mater J.2020 Aug;39(4):664-669. doi: 10.4012/dmj.2019-014.Epub 2020-04-03.

Candida albicansに対する茶抽出物の抗真菌効果

Antifungal effect of tea extracts on Candida albicans.

  • Jing-Jing Huang
  • Hao Yu
  • Guang Hong
  • Hui Cheng
  • Ming Zheng
PMID: 32249233 DOI: 10.4012/dmj.2019-014.

抄録

お茶の抽出物が、入れ歯に付着したCandida albicans(C. albicans)の除去に有効かどうかを判断することは関心事である。本研究では、C. albicansに対する茶抽出物の抗真菌効果を調べることを目的としました。濃度の異なる緑茶1種(Anji White Tea, AGW)とウーロン茶2種(Tie Guan Yin, TGY; Da Hong Pao, DHP)を用いて試験を行った。C. albicansの懸濁液をプレートに接種し、培養液中のコロニー形成単位(CFU)の数をもとに、最適な茶抽出物をスクリーニングした。その後、C. albicansのバイオフィルムを含むポリメチルメタクリレート(PMMA)の試料を茶抽出物で処理し、CFUの数を数えた。茶抽出物の抗真菌活性は、そのカテキン濃度との間に有意な相関関係は認められなかった。AGW(10.0 mg/mL)およびDHP(2.5 mg/mL)は,培養液中のC. albicansを有意に阻害したが,PMMA表面に形成されたC. albicansのバイオフィルムに対しては,これらの抽出物は阻害効果を示さなかった。

Determining whether tea extracts are effective in removing Candida albicans (C. albicans) from dentures is of interest. This study aimed to investigate the antifungal effect of tea extracts on C. albicans. One green tea (Anji white tea, AGW) and 2 oolong teas (Tie Guan Yin, TGY; Da Hong Pao, DHP) of different concentrations were tested. C. albicans suspensions were inoculated on the plates and the numbers of colony-forming units (CFU) in the culture medium were used to screen for the optimum tea extracts. Polymethyl methacrylate (PMMA) specimens that contained C. albicans biofilms were then treated with the tea extracts and the numbers of CFU were counted. The antifungal activities of the tea extracts were not significantly correlated with their catechin concentrations. Although AGW at 10.0 mg/mL and DHP at 2.5 mg/mL significantly inhibited C. albicans in the culture medium, the extracts failed to exert inhibitory effects against C. albicans biofilms on the PMMA surfaces.