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Food Chem.2020 Jul;319:126578. S0308-8146(20)30440-4. doi: 10.1016/j.foodchem.2020.126578.Epub 2020-03-10.

ノビレチン、シネンセチン、タンゲレチンは、クレメンタインの主な原因物質であり、in vitroでの食品-薬物相互作用を誘発します

Nobiletin, sinensetin, and tangeretin are the main perpetrators in clementines provoking food-drug interactions in vitro.

  • Johanna Weiss
  • Giuseppe Gattuso
  • Davide Barreca
  • Walter Emil Haefeli
PMID: 32187570 DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.126578.

抄録

クレメンタイン果汁については,薬物代謝に関与する主要な酵素(チトクロームP450 [CYP] 3A4,CYP1A2)の基質との相互作用が示唆されていますが,クレメンタイン果汁中のどの化合物がこれらの作用に関与しているのでしょうか?しかし、クレメンタイン果汁中のどの化合物がこれらの作用に関与しているのかは不明である。そこで、我々は、クレメンタイン果汁中の代謝酵素の阻害または誘導を引き起こす化合物を同定することを目的とした。その結果、クレメンタイン果汁のフラボノイド画分は、複数の遺伝子の誘導、CYP3A4およびCYP1A2の阻害を誘発し、クレメンタイン果汁全体で観察された効果と一致することが示された。CYP1A2の阻害および誘導は、ノビレチン、シネンセチンおよびタンジェレチンに起因する可能性が高い。タンゲレチンは唯一のCYP3A4誘導作用を示す化合物であり、CYP3A4阻害作用は複数の化合物による相加的または相乗的な効果の結果である可能性が高いと考えられました。したがって,クレメンタインの相互作用の臨床的関連性を評価する際には,フラボノイドの含有量を報告する必要があります。

For clementine juice, previous data indicate a possible food-drug interaction with substrates of key enzymes responsible for drug metabolism (i.e. cytochrome P450 [CYP] 3A4, CYP1A2). However, which compounds in clementine juice are responsible for these effects are unknown. Therefore, we aimed to identify the compounds in clementine juice provoking metabolic enzyme inhibition or induction. The results demonstrated that the flavonoid fraction of clementine juice provoked induction of several genes and inhibition of both CYP3A4 and CYP1A2, matching effects observed with whole clementine juice. CYP1A2 inhibition and induction can most likely be attributed to nobiletin, sinensetin, and tangeretin. Tangeretin was the only compound causing CYP3A4 induction while CYP3A4 inhibition was most likely the result of additive or synergistic effects caused by several compounds. Thus, whenever evaluating the clinical relevance of clementine interactions, flavonoid contents should be reported because these might explain differences between cultivars and harvests.

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