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Food Technol. Biotechnol..2019 Dec;57(4):525-534. FTB-57-525. doi: 10.17113/ftb.57.04.19.6269.

スロベニアにおけるホワイトホップシュートの生産。5つの商業栽培品種におけるフェノール、微量元素、残留農薬の含有量

White Hop Shoot Production in Slovenia: Total Phenolic, Microelement and Pesticide Residue Content in Five Commercial Cultivars.

  • Mateja Vidmar
  • Veronika Abram
  • Barbara Čeh
  • Lea Demšar
  • Nataša Poklar Ulrih
PMID: 32123514 PMCID: PMC7029394. DOI: 10.17113/ftb.57.04.19.6269.

抄録

ホワイトホップの新芽の収穫は、人間の健康に有益であることを示すことができれば、正当化されるかもしれない。本研究の目的は、ホップの品種と生産年が総フェノール、抗酸化力、微量元素、残留農薬に及ぼす影響を調べることである。1株当たりのバイオマスは品種によって大きく異なり(3.1~7.1g/株)、ホップの品種と生産年(2009~2011年)に依存していた。全フェノール類のクロロゲン酸当量(CAE)は、乾燥質量ベースで0.60~1.80 mg/gであり、ホップの品種や年度によらず有意な効果を示した。2010年から2012年に採取した試料のラジカル消去活性は11~19μgのCAEであった。鉄還元活性は0.01未満であり、ホップの品種と年によって効果に有意な差があり(p≤0.05)、2012年にのみ観測された(p≤0.05)。Dana'のホワイトホップの新芽に含まれる微量元素と潜在的活性化合物を分析した。乾燥質量ベースでの亜鉛の含有量は非常に低く(4 mg/kg)、土壌中での検出限界以下であった。銅の含有量も非常に低く(2.3 mg/kg)、土壌中では臨界放出量以下であった(それぞれ100~300 mg/kg)。また、従来使用されていた残留農薬の有効成分182種はすべて検出限界以下であった。これらのホワイトホップの新芽は、ホップコーンやホップの葉よりも優れた酸化防止剤であり、残留農薬を含んでいないと結論づけることができる。

Harvesting of white hop shoots might be justified if they can be shown to be beneficial to human health. The aim of the present study is to determine the effects of hop cultivars and year of production on total phenolics, antioxidant potential, microelements and pesticide residues. Biomass per plant was highly variable across the cultivars (3.1-7.1 g dry mass per plant) and depended on hop cultivar and year (2009-2011). Total phenolics as chlorogenic acid equivalents (CAE) on dry mass basis varied from 0.60 to 1.80 mg/g, and showed significant effects across hop cultivar and year. The radical scavenging activities of the samples collected in years 2010-2012 ranged from 11 to 19 µg CAE. Ferric reducing activity was <0.01, with significantly different effects across hop cultivars (p≤0.05) and year (p≤0.05) observed only in 2012. Traces of microelements and potentially active compounds from the use of pesticides in white hop shoots of 'Dana' were analysed. The content of zinc in the hop shoots on dry mass basis was very low (4 mg/kg), and it was below the limit of detection in the soil. The content of copper in the hop shoots was also very low (2.3 mg/kg), while in the soil it was below the critical emission (100 300 mg/kg, respectively). All 182 active ingredients from the residues of the previously used pesticides were below the limits of detection. It can be concluded that these white hop shoots are better antioxidants than hop cones and hop leaves, and that they do not contain any pesticide residues.