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Poult. Sci..2020 Feb;99(2):936-948. S0032-5791(19)44771-8. doi: 10.1016/j.psj.2019.10.036.Epub 2019-12-04.

コクシジウム症に対するワクチンを接種したブロイラーと接種していないブロイラーの性能と糞便微生物相に及ぼすカプセル化されたシンナムアルデヒドとシトラールの効果

Effects of encapsulated cinnamaldehyde and citral on the performance and cecal microbiota of broilers vaccinated or not vaccinated against coccidiosis.

  • Chongwu Yang
  • Yan Martel Kennes
  • Dion Lepp
  • Xianhua Yin
  • Qi Wang
  • Hai Yu
  • Chengbo Yang
  • Joshua Gong
  • Moussa S Diarra
PMID: 32029170 DOI: 10.1016/j.psj.2019.10.036.

抄録

本研究では、カプセル化されたシナマルアルデヒド(CIN)とシトラール(CIT)の単独または併用(CIN+CIT)が、ワクチンを接種していないブロイラーとコクシジウム症ワクチンを接種したブロイラーの生育成績と糞便微生物叢に及ぼす影響を調査した。ワクチン接種済み(1,600)と非ワクチン接種済み(1,600)0日齢の雄Cobb500ブロイラーを、無作為に5つの治療法に割り付けた:基底食(コントロール)とバシトラシン(BAC、55ppm)、CIN(100ppm)、CIT(100ppm)、およびCIN(100ppm)+CIT(100ppm)を添加した基底食(コントロール)。一般に、体重(BW)および飼料換算率は、BAC、CIN、CIT、およびCIN + CITで処理した鳥で有意に改善されたが(P<0.05)、ワクチンを接種した鳥では、ワクチンを接種していない鳥と比較してすべて減少した(P<0.05)。スターター期(0~9日目)と10日目のBWの間の1日平均利得について、ワクチン接種と治療法の間に有意な相互作用(P<0.05)が認められた。ワクチン(P<0.01)またはBAC、CIN、CIT、またはCIN+CIT(P<0.01)を添加した飼料を与えたブロイラーでは、0日目から28日目までの死亡率の低下が認められた。軽度のコチジウム症の発生率は、ワクチンを接種した鳥では、ワクチンを接種していない鳥よりも高かった(P<0.05)。BACまたは試験済みのカプセル化エッセンシャルオイルを用いた食事療法は、コクシジウム症発生率に対して同等の効果を示した。BACと同様に、CINおよびCITとの併用は、壊死性腸炎の発生率と重症度の両方を減少させた(P<0.05)。系統レベルでは、糞便微生物叢には治療効果は観察されなかった。属レベルでは、検出された40属中5属(Lactobacillus属、Ruminococcus属、Faecalibacterium属、Enterococcus属、Clostridium属)でワクチン接種群と治療群の間に有意差が認められた(P<0.05)。ラクトバチルス属はCITを給与したブロイラーでより多く検出されたが、ClostridiumとEnterococcusはCIN、CIT、CIN+CITを給与したブロイラーではワクチン接種群と非接種群の両方で検出されたが、CIN、CIT、CIN+CITを給与したブロイラーでは検出されなかった。本研究の結果から、CINを単独またはCITと組み合わせて給与することで、BACと同等の鶏の成長性能を向上させ、糞便微生物叢の組成を変化させることが示唆された。

This study investigated the effects of encapsulated cinnamaldehyde (CIN) and citral (CIT) alone or in combination (CIN + CIT) on the growth performance and cecal microbiota of nonvaccinated broilers and broilers vaccinated against coccidiosis. Vaccinated (1,600) and nonvaccinated (1,600) 0-day-old male Cobb500 broilers were randomly allocated to 5 treatments: basal diet (control) and basal diet supplemented with bacitracin (BAC, 55 ppm), CIN (100 ppm), CIT (100 ppm), and CIN (100 ppm) + CIT (100 ppm). In general, body weight (BW) and feed conversion ratio were significantly improved in birds treated with BAC, CIN, CIT, and CIN + CIT (P < 0.05) but were all decreased in vaccinated birds compared with nonvaccinated birds (P < 0.05). Significant interactions (P < 0.05) between vaccination and treatments for average daily gain during the periods of starter (day 0-9) and BW on day 10 were noted. Broilers receiving vaccines (P < 0.01) or feed supplemented with BAC, CIN, CIT, or CIN + CIT (P < 0.01) showed reductions in mortality rate from day 0 to 28. The incidences of minor coccidiosis were higher (P < 0.05) in vaccinated birds than in nonvaccinated birds. Diet supplementation with BAC or tested encapsulated essential oils showed comparable effects on the coccidiosis incidences. Similar to BAC, CIN and its combination with CIT reduced both incidence and severity of necrotic enteritis (P < 0.05). No treatment effects were observed on the cecal microbiota at the phyla level. At the genus level, significant differences between vaccination and treatment groups were observed for 5 (Lactobacillus, Ruminococcus, Faecalibacterium, Enterococcus, and Clostridium) of 40 detected genera (P < 0.05). The genus Lactobacillus was more abundant in broilers fed with CIT, while Clostridium and Enterococcus were less abundant in broilers fed with CIN, CIT, or CIN + CIT in both the vaccinated and nonvaccinated groups. Results from this study suggested that CIN alone or in combination with CIT in feed could improve chicken growth performance to the level comparable with BAC and alter cecal microbiota composition.

Copyright © 2019. Published by Elsevier Inc.