あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
Monogr Oral Sci.2020;28:77-90.

第8章 牛乳、ヨーグルトとう蝕

Chapter 8: Milk, Yoghurts and Dental Caries.

PMID: 31940625

抄録

牛乳は人間の食生活に欠かせないものです。離乳期以降は牛乳(ウシミルク)が主流になりますが、この章ではウシミルクがう蝕に与える影響について考えています。また、乳製品の一つであるヨーグルトについても考察する。いくつかの発表されたレビューでは、牛乳のう蝕原性は非常に低く、ある程度のう蝕予防の可能性があると結論づけている。例えば、WHOは2003年にエビデンスの強さを見直し、牛乳によるう蝕の「リスク低下」は "あり得る "と結論づけました。このエビデンスは、疫学研究(介入研究および観察研究)、動物実験、歯垢pH研究、in vivoおよびin vitroのエナメル質と象牙質のスラブ実験など、いくつかの種類の研究から得られています。最近の観察型疫学研究では、潜在的な交絡因子を調整し、牛乳の摂取は齲蝕の経験または発生率の低下と関連していると報告されている。他の種類の研究でも、この結論は概ね支持されている。これらの好ましいう蝕関連特性の理由としては、他の食物糖と比較して乳糖の酸性度が低いこと、カルシウム、リン酸、タンパク質および脂肪の保護作用が挙げられる。ヨーグルトに関する研究は少ないが、プレーンヨーグルトのう蝕形成能は牛乳と同様であると考えられる。牛乳にショ糖を加えると、う蝕のリスクが高まります。

Milk is an important part of the human diet; after weaning, cow's milk (bovine milk) predominates and this chapter considers the effect of bovine milk on dental caries. Yoghurt, which is a milk product, is also considered here. Several published reviews have concluded that milk is of very low cariogenicity and may have some caries protective potential. For example, WHO reviewed the strength of the evidence in 2003 and concluded that a "decreased risk" of dental caries from milk was "possible." The evidence comes from several types of study: epidemiological studies (interventional and observational), animal experiments, plaque pH studies, and in vivo and in vitro enamel and dentine slab experiments. More recent observational epidemiological studies have adjusted for potential confounders and have reported that milk consumption is associated with lower caries experience or incidence. Other types of study generally support this conclusion. Reasons for these favourable caries-related properties include the lower acidogenicity of lactose compared with other dietary sugars and the protective effects of calcium, phosphate, proteins, and fats. There is less research concerning yoghurts but it is likely that the cariogenic potential of plain yoghurt is similar to that of milk. The addition of sucrose to milk increases caries risk.