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Biometals.2020 02;33(1):65-74. 10.1007/s10534-019-00230-3. doi: 10.1007/s10534-019-00230-3.Epub 2019-12-06.

糖尿病治療に伝統的に用いられてきた薬用植物の総亜鉛含有量と亜鉛タンパク質プロファイルの調査

Investigation of total zinc contents and zinc-protein profile in medicinal plants traditionally used for diabetes treatment.

  • Ammar M Ebrahim
  • Ahmed O Alnajjar
  • Maged E Mohammed
  • Abubakr M Idris
  • Mohammed E A Mohammed
  • Bernhard Michalke
PMID: 31811450 DOI: 10.1007/s10534-019-00230-3.

抄録

本研究の目的は、糖尿病治療に伝統的に用いられてきた薬用植物の総亜鉛含有量、亜鉛水抽出物含有量及び亜鉛-タンパク質プロファイルを評価することである。植物試料中の亜鉛-タンパク質プロファイルをサイズ排除クロマトグラフィー-誘導結合プラズマ質量分析法(SEC-ICP-MS)を用いてスクリーニングし、総亜鉛含有量と亜鉛水抽出物含有量を誘導結合プラズマ-光発光分光分析法(ICP-OES)を用いて測定した。総亜鉛含有量について類似のマトリックスを持つ2つの認証標準物質を分析した結果、回収率は97.1%と100.5%であり、タンパク質画分からの総亜鉛濃度の総亜鉛に対する回収率の平均は103.0±4.8%であった。FAO/WHOの分類に基づいて、セサムインディカム、ニゲラサティバ、トリゴネラフォナムグラ盲目、ペニスセタムグラウカムが最も高い亜鉛含有量に分類されています。タンパク質のプロファイルについては、亜鉛は、内容がすべての植物種の無機画分0.05-0.4kDaで定量化されていない間に、330-430と50-60kDaの画分で定量化されたすべての検討した植物の。また、フィチン酸画分(0.9-1.5kDa画分)中のZn含有量を記録したのは3種のみであった。抽出可能な亜鉛濃度が最も高かったのは、Momordica CharantiaとCitrullus colocynthisの果実で、それぞれ13.55±0.45と10.08±0.63mg/kgであった。最も高い亜鉛捕捉能を示したのは、50-60KDaと70-87KDaのタンパク質画分であった。

This study aims at the assessment of total zinc contents, water zinc extract contents and zinc-protein profile in medicinal plants traditionally used for diabetes treatment. While zinc-protein profile was screened in plant samples using the online coupling of size exclusion chromatography-inductively coupled plasma-mass spectrometry (SEC-ICP-MS), total zinc contents and zinc water extract contents were determined using inductively coupled plasma-optical emission spectrometry (ICP-OES). The analysis of two certified reference materials with similar matrix for total zinc content revealed recovery values of 97.1% and 100.5% while the average of recovery of the summed Zn concentrations from protein fractions compared to total Zn was 103.0 ± 4.8%. Based on the FAO/WHO classification, Sesamum indicum, Nigella sativa, Trigonella Foenum-graecum and Pennisetum glaucum are classified as highest Zn-content. For protein profile, zinc was quantified in 330-430 and 50-60 kDa fractions of all examined plants while no contents were quantified in the inorganic fraction 0.05-0.4 kDa of all plant species. Also, only three plant species recorded Zn contents in the phytate fraction (0.9-1.5 kDa fraction). The fruits of the Momordica Charantia and the Citrullus colocynthis were with the highest extractable zinc concentration; 13.55 ± 0.45 and 10.08 ± 0.63 mg/kg, respectively. The highest Zinc capturing capacity was reported for the 50-60 and 70-87 KDa protein fractions.