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J. Sci. Food Agric..2020 Feb;100(3):1328-1335. doi: 10.1002/jsfa.10149.Epub 2019-12-11.

異なる接ぎ木の組み合わせから得られたミニスイカ果実中のアロマ化合物

Aroma compounds in mini-watermelon fruits from different grafting combinations.

  • Gianluca Tripodi
  • Concetta Condurso
  • Fabrizio Cincotta
  • Maria Merlino
  • Antonella Verzera
PMID: 31743449 DOI: 10.1002/jsfa.10149.

抄録

背景:

近年、ミニスイカの人気が高まっています。生産量と品質を維持するために、様々な農学的技術が適用されてきた。ウコン科では、外来ストレスに対する抵抗性、作物の生産性、果実の質的特性を向上させるために接ぎ木技術が用いられてきた。この点に関する先行文献はあるが、ミニスイカの香気成分に及ぼす接ぎ木の影響についての情報は得られていない。そこで私たちの研究では、病原菌に対する耐性に基づいて選択されたいくつかの接ぎ木のミニスイカの品質への影響を、特に揮発性のアロマ化合物に注意して評価することを目的としました。

BACKGROUND: In recent years, mini-watermelons have increased in popularity. To maintain production and quality standards, various agronomic techniques have been applied. For the Cucurbitaceae family, grafting technique has been used to improve resistance to abiotic stresses, crop productivity and fruit qualitative characteristics. There is some previous literature on this matter, but no information on the influence of grafting on the aroma compounds of mini-watermelons is available. Hence, our research aimed to evaluate the effect of some rootstocks, which were selected on the basis of their tolerance to pathogens, on the quality of mini-watermelons, with particular attention to the volatile aroma compounds.

結果:

揮発性香料化合物を固相マイクロエクストラクション-ガスクロマトグラフィー-質量分析法を用いて分析した。最も代表的な化合物はC,Cアルデヒド及びアルコールであり,ウコン科の果実香気を特徴づけるものであった。(Z)-2-ノネナール,(E,Z)-2,6-ノナジエナール,(Z)-3-ノネン-1-オール,(Z,Z)-3,6-ノナジエン-1-オールが優勢であった。選抜された様々な根株との間には定量的な違いが見られた。これらの中で、RS841はミニスイカの収量、品質パラメータ、官能特性、揮発性有機化合物の維持に最も適していることがわかった。

RESULTS: Volatile aroma compounds were analysed using solid-phase microextraction-gas chromatography-mass spectrometry. The most represented compounds were C and C aldehydes and alcohols, which characterize the fruit aroma of the Cucurbitaceae family: (Z)-2-nonenal, (E,Z)-2,6-nonadienal, (Z)-3-nonen-1-ol and (Z,Z)-3,6-nonadien-1-ol were prevalent. Quantitative differences resulted in relation to the various selected rootstocks. Among these, the RS841 rootstock was found to be the most suitable for maintaining yield, quality parameters, sensory characteristics and volatile aroma compounds of mini-watermelon fruits.

結論:

その結果、ミニスイカにおいても、他のウコン科の品種と同様に、根株が果実品質や収量に影響を与えることが明らかになった。

CONCLUSIONS: The results highlighted that the rootstock, as for other Cucurbitaceae varieties, influences fruit quality and plant yield also for the mini-water melon; the results show the importance of screening for rootstock/scion combinations in order to select a graft able to provide resistance to abiotic stresses, and at the same time improve yield and fruit quality. © 2019 Society of Chemical Industry.

© 2019 Society of Chemical Industry.