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Nutrients.2019 Nov;11(11). E2733. doi: 10.3390/nu11112733.Epub 2019-11-11.

鉄代謝異常と関連する食事パターンは、体組成の変化とメタボリックシンドロームを予測する

Dysregulated Iron Metabolism-Associated Dietary Pattern Predicts an Altered Body Composition and Metabolic Syndrome.

  • Anggun Rindang Cempaka
  • Sung-Hui Tseng
  • Kuo-Ching Yuan
  • Chyi-Huey Bai
  • Alexey A Tinkov
  • Anatoly V Skalny
  • Jung-Su Chang
PMID: 31717994 PMCID: PMC6893840. DOI: 10.3390/nu11112733.

抄録

食事は肥満の発症に重要な役割を果たしており、鉄代謝異常(DIM)に寄与している可能性がある。台北医科大学病院(台湾・台北市)で,208 人の成人を対象とした横断的調査を実施した.食事パターン分析には、31 の食品群からの還元ランク回帰を用いた。DIMは、血清ヘプチジン(男性200ng/mL超、女性140ng/mL超)、高フェリチン血症(血清フェリチンが男性300ng/mL超、女性200ng/mL超)、中心性肥満、非アルコール性脂肪性肝疾患、2つ以上の代謝プロファイル異常の4つ以上と定義された。非DIM患者と比較して、DIM患者は体組成の変化と関連し、4.52倍(95%信頼区間(CI)。(1.95-10.49); < 0.001) 共変量を調整した後のメタボリックシンドローム(MetS)のリスクは、4.52倍(95%信頼区間(CI):1.95-10.49)でした。DIMに関連した食事パターン(揚げ物、加工肉、鶏肉、豚肉、外食、コーヒー、動物性脂肪/皮の摂取量が多いが、蒸し物/茹で物/生もの、乳製品の摂取量は少ない)は、中枢性肥満(オッズ比(OR):1.57;95%CI:1.05-2.34;<0.05)およびMetS(OR:1.89;95%CI:1.07-3.35;<0.05)を独立して予測した。DIMパターンスコアが最も高い個人(第3位タイル)は、DIMパターンスコアが最も低い個人(第1位タイル)と比較して、内臓脂肪量(%)(β=0.232;95%CI:0.011-0.453;<0.05)は高いが、骨格筋量(%)(β=-1.208;95%CI:-2.177--0.239;<0.05)は低かった。結論として、同定されたDIMに関連する食事パターンのスコアが高い人は、不健康な体組成とMetSのリスクが高いことと関連していた。

Diet plays an important role in the development of obesity and may contribute to dysregulated iron metabolism (DIM). A cross-sectional survey of 208 adults was conducted in Taipei Medical University Hospital (Taipei, Taiwan). A reduced-rank regression from 31 food groups was used for a dietary pattern analysis. DIM was defined as at least four of the following criteria: serum hepcidin (men >200 ng/mL and women >140 ng/mL), hyperferritinemia (serum ferritin of >300 ng/mL in men and >200 ng/mL in women), central obesity, non-alcoholic fatty liver disease, and two or more abnormal metabolic profiles. Compared to non-DIM patients, DIM patients were associated with an altered body composition and had a 4.52-fold (95% confidence interval (CI): (1.95-10.49); < 0.001) greater risk of metabolic syndrome (MetS) after adjusting for covariates. A DIM-associated dietary pattern (high intake of deep-fried food, processed meats, chicken, pork, eating out, coffee, and animal fat/skin but low intake of steamed/boiled/raw foods and dairy products) independently predicted central obesity (odds ratio (OR): 1.57; 95% CI: 1.05-2.34; < 0.05) and MetS (OR: 1.89; 95% CI: 1.07-3.35; < 0.05). Individuals with the highest DIM pattern scores (tertile 3) had a higher visceral fat mass (%) (β = 0.232; 95% CI: 0.011-0.453; < 0.05) but lower skeletal muscle mass (%) (β = -1.208; 95% CI: -2.177--0.239; < 0.05) compared to those with the lowest DIM pattern scores (tertile 1). In conclusion, a high score for the identified DIM-associated dietary pattern was associated with an unhealthier body composition and a higher risk of MetS.