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Environ Monit Assess.2019 Oct;191(11):674. 10.1007/s10661-019-7836-y. doi: 10.1007/s10661-019-7836-y.Epub 2019-10-25.

タイ北部に住む成人の米の消費行動に関連したヒ素の健康リスク評価

Arsenic health risk assessment related to rice consumption behaviors in adults living in Northern Thailand.

  • Penradee Chanpiwat
  • Kyoung-Woong Kim
PMID: 31654271 DOI: 10.1007/s10661-019-7836-y.

抄録

タイ国民の米の消費行動は地域によって異なる。しかし、異なる消費パターンがヒ素(As)曝露に及ぼす影響については、これまで報告されたことがない。本研究は、米の消費行動がヒ素(As)暴露レベルに及ぼす影響を調査するために実施された。タイ北部の一般家庭から白米(n = 96)ともち米(n = 63)のサンプルを収集した。試料を採取した世帯から実際の米の消費行動(米の種類、頻度、消費量)を調査し、個人のAs曝露量を算出するために使用した。白米(2.1%)と粘り米(6.3%)には、コーデックス基準(0.2mgkg)よりも高濃度の無機Asが含まれていた。参加者の約 58.3%が朝食に白米、昼食と夕食にもち米を消費していたのに対し、参加者の 41.8%は毎日白米またはもち米のみを消費していた。As 被ばく量(1×10~2×10 mg kg 日)には大きなばらつきが見られた。粘り気のある米のみの消費と米を合わせた消費からの平均As曝露量は、白米のみの消費からのAs曝露量よりも2倍高かった。白米のみの消費パターンと米を組み合わせた消費パターンでは、米の摂取量がAs曝露量に影響を与える最も重要な因子であった。白米のみの消費パターンでは、粘り気のある米の消費が全体の45.7~93.5%を占めていた。個人の特徴については、高齢者や低体重の参加者は米の消費量が少ない傾向にあった。このように、高齢者や低体重者では、米の摂取量が少ないため、ヒ素曝露量が少なく、健康への影響が少ないことがわかった。

The rice consumption behaviors of Thai citizens vary among regions. However, the influence of different consumption patterns on arsenic (As) exposure has never been reported. This study was conducted to investigate the effects of rice consumption behavior on As exposure levels. White rice (n = 96) and sticky rice (n = 63) samples were collected from local households in northern Thailand. The actual rice consumption behavior (type, frequency, and amount of rice consumed) was surveyed from the households where the rice samples were collected and used to calculate individual As exposures. The white rice (2.1%) and sticky rice (6.3%) samples contained inorganic As at higher concentrations than the Codex standard (0.2 mg kg). Approximately 58.3% of participants consumed white rice for breakfast and sticky rice for lunch and dinner, while 41.8% of participants consumed only white rice or sticky rice daily. Wide variations of As exposure (1 × 10 to 2 × 10 mg kg day) were found. The average As exposure from only sticky rice consumption and combined rice consumption was 2 times higher than the As exposure from only white rice consumption. The rice ingestion rate was the most important factor affecting the level of As exposure resulting from the white rice-only and combined rice consumption patterns. For the combined rice consumption pattern, 45.7 to 93.5% of the total As exposure was from sticky rice consumption. Regarding individual characteristics, older and lower weight participants tended to consume lower amounts of rice. Thus, lower As exposure and fewer health impacts were found in those participants.