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Food Res. Int..2019 07;121:817-824. S0963-9969(18)31022-6. doi: 10.1016/j.foodres.2018.12.065.Epub 2019-01-06.

高脂肪食を与えたマウスの血漿脂質値および腸内マイクロバイオームに及ぼすLactobacillus plantararus Urumuma-SU4発酵青ヘチマの効果

Effects of Lactobacillus plantarum Uruma-SU4 fermented green loofah on plasma lipid levels and gut microbiome of high-fat diet fed mice.

  • Ayane Shikano
  • Takashi Kuda
  • Junna Shibayama
  • Ai Toyama
  • Yuka Ishida
  • Hajime Takahashi
  • Bon Kimura
PMID: 31108813 DOI: 10.1016/j.foodres.2018.12.065.

抄録

高脂血症に対するヘチマと発酵ヘチマの効果を明らかにするために、ヘチマを補充した高脂肪食を与えたddYマウスのin vitro胆汁酸低下能と血中脂質値を測定した。さらに、次世代シーケンサー(MiSeq)システムを用いた16S rDNAアンプリコンシークエンシングを用いて糞便マイクロバイオームのパターンを解析した。グリーンヘチマをホモジナイズしてオートクレーブ処理(LH)し、その後、Lactobacillus plantarum Uruma-SU4(FL)で発酵させた。インビトロ胆汁酸(タウロコール酸、グリココール酸、デオキシコール酸(DCA))の低下能はFLで有意に高かった。17%の牛脂を含む高脂肪食を与えたマウスの血漿トリアシルグリセリドのレベルは、5%の乾燥FL(FLD)によって低下し、乾燥LH(LHD)によって影響を受けなかった。また、マウスの腸内で優勢な乳酸菌として知られるCaecal Lactobacillus johnsoniiおよびウルソDCA生産者として知られるClostridium disporicumは、それぞれFLDにより増加した。一方、Flintibacter butyricusはLHDとFLDの両方で低下した。以上の結果から、グリーンヘチマが生鮮野菜として摂取できない場合には、乳酸発酵が有効な栄養補助食品や機能性食品の生成に有用である可能性が示唆された。

To clarify the effect of loofah Luffa cylindrica and fermented loofah on hyperlipidemia, the in vitro bile acid lowering capacity and blood lipid levels of ddY mice fed high-fat diet supplemented with loofah were determined. Furthermore, the caecal microbiomes patterns were analysed using 16S rDNA amplicon sequencing with a next generation sequencer (MiSeq) system. Green loofah was homogenized and autoclaved (LH), and subsequently fermented with Lactobacillus plantarum Uruma-SU4 (FL). In vitro bile acid (taurocholic, glycocholic and deoxycholic acids (DCA)) lowering capacity was significantly high in FL. The levels of plasma triacylglyceride in mice which were fed a high-fat diet containing 17% beef tallow was lowered by 5% dried FL (FLD) and was unaffected by dried LH (LHD). Caecal Lactobacillus johnsonii and Clostridium disporicum known as predominant lactic acid bacteria in mice gut and urso-DCA producer, respectively, were increased by FLD. On the other hand, Flintibacter butyricus was lowered by both LHD and FLD. These results suggest that if green loofah cannot be consumed as a fresh vegetable, lactic acid fermentation may be useful in generating effective nutritional supplements and functional foods.

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