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Int. J. Biol. Macromol..2019 Jul;132:915-921. S0141-8130(19)30314-9. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2019.04.032.Epub 2019-04-05.

竜眼パルプ由来多糖類の発酵過程における生化学的特性とプレバイオティクス活性の動的変化に関する研究

Dynamic variation in biochemical properties and prebiotic activities of polysaccharides from longan pulp during fermentation process.

  • Fei Huang
  • Ruiyue Hong
  • Ruifen Zhang
  • Lihong Dong
  • Yajuan Bai
  • Lei Liu
  • Xuchao Jia
  • Guangjin Wang
  • Mingwei Zhang
PMID: 30959133 DOI: 10.1016/j.ijbiomac.2019.04.032.

抄録

乳酸菌発酵は、果物や野菜の重要な加工技術です。多糖類などの生理活性化合物は発酵過程で変化する。本研究では、発酵時間を変えて龍眼果肉から多糖類を抽出し、その物理化学的特性とプレバイオティクス特性を調べた。発酵時間の違いにより、LPの収量、中性糖とウロン酸の含有量、分子量(Mw)、単糖の組成が有意に変化した。特に、LPの収量とウロン酸含量は、最初に増加し、その後減少した。LP-12は、試験したLPの中で最も小さなMw(108.71±5.55kDa)を含んでいた(p<0.05)。発酵していないLP-0と比較すると、発酵したLPのグルコースモル%は減少し、ラムノースとガラクトースはLP-6を除いて増加した。また、発酵LPは乳酸菌株の増殖に対してより強い刺激効果を示し、LP-12の増殖効果が最も強かった(p<0.05)。これらの結果は、乳酸菌発酵が物理化学的性質を変化させ、竜眼パルプ由来の多糖類のプレバイオティクス活性を高めることを示唆している。

Lactic acid bacteria fermentation is an important processing technology for fruits and vegetables. Bioactive compounds such as polysaccharides are altered during the fermentation process. Polysaccharides from longan pulp (LPs) were extracted after different fermentation times and their physicochemical and prebiotic properties were investigated, such as longan polysaccharides named LP-0 and LP-12 means they were extracted from longan pulp fermented for 0 and 12 h, respectively. The yield, contents of neutral sugar and uronic acid, molecular weight (Mw), and monosaccharide composition of LPs were significantly changed with different fermentation times. Specially, the yield and uronic acid content of LPs were first increase and then decline. LP-12 contained the smallest Mw (108.71 ± 5.55 kDa) of the tested LPs (p < 0.05). When compared with unfermented LP-0, the glucose molar percentages of fermented LPs declined, while those of rhamnose and galactose increased, except for LP-6. Fermented LPs also exhibited a stronger stimulatory effect on Lactobacillus strain proliferation, with the proliferative effect of LP-12 being the strongest (p < 0.05). These results suggest that lactic acid bacteria fermentation can change the physicochemical properties and enhance the prebiotic activities of polysaccharides from longan pulp.

Copyright © 2019. Published by Elsevier B.V.