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Nutrients.2019 Feb;11(2). E456. doi: 10.3390/nu11020456.Epub 2019-02-22.

トマト果実(トマトペーストの副産物)からの生理活性抽出物の化学的特性と抗血小板作用.

Chemical Characterization and Antiplatelet Potential of Bioactive Extract from Tomato Pomace (Byproduct of Tomato Paste).

  • Ivan Palomo
  • Anibal Concha-Meyer
  • Mariane Lutz
  • Macarena Said
  • Bárbara Sáez
  • Adriana Vásquez
  • Eduardo Fuentes
PMID: 30813256 PMCID: PMC6412684. DOI: 10.3390/nu11020456.

抄録

我々は、健康なヒトを対象に、トマトポマース抽出物(副産物)が血小板凝集に影響を与える能力を調べた(臨床試験)。第1相試験では、3つの用量レベル(1、2.5、および10g)のトマトザクロエキスを摂取した参加者(=15名、各用量レベルにつき5名)の耐性が評価された。第2相試験は、単盲検、プラセボ対照、パラレルデザインのヒト(男性、=99;各群33)を対象に、異なる用量のトマトザクロエキス(1g、2.5g、またはプラセボ)の血小板凝集に対する急性および反復投与効果(5日間)を、生体外で調査するパイロット介入試験であった。トマトポマース抽出物には、各種フラボノイド(クマリン酸、フロリジン、フロレチン、プロシアニジンB₂、ルテオリン-7--グルコシド、カエンフェロール、ケルシチン)とヌクレオシド(アデノシン、イノシン、グアノシン)が確認された。臨床試験では、1日1gのトマトザクロ水抽出物を5日間摂取すると、血小板凝集抑制作用を示すことが示された。

We examined the ability of tomato pomace extract (by-product) to affect platelet aggregation in healthy humans (clinical pilot study). In phase 1 the tolerance of participants ( = 15; 5 per dose level) ingesting tomato pomace extract across three dose levels (1, 2.5, and 10 g) was evaluated. Phase 2 was a single-blind, placebo-controlled, parallel design human (male, = 99; 33 per group) pilot intervention trial investigating the acute and repeated dose effects (5 days) of different doses of tomato pomace extract (1 g, 2.5 g or placebo) on platelet aggregation ex vivo. Various flavonoids (coumaric acid, floridzin, floretin, procyanidin B₂, luteolin-7--glucoside, kaempferol, and quercitin) and nucleosides (adenosine, inosine, and guanosine) were identified in the tomato pomace extract. The clinical study showed that the daily consumption of 1 g of aqueous extract of tomato pomace for 5 days exerted an inhibitory activity on platelet aggregation.