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Nutrients.2018 Dec;11(1). E64. doi: 10.3390/nu11010064.Epub 2018-12-29.

日本の未就学児の食事率および咀嚼度と体重状態との関係.全国横断的研究

The Relationship of Eating Rate and Degree of Chewing to Body Weight Status among Preschool Children in Japan: A Nationwide Cross-Sectional Study.

  • Hitomi Okubo
  • Kentaro Murakami
  • Shizuko Masayasu
  • Satoshi Sasaki
PMID: 30597981 PMCID: PMC6356605. DOI: 10.3390/nu11010064.

抄録

ゆっくり食べることが肥満のリスクを下げることと関連しているという認識が広まっており、よく噛んで食べることは摂食率を下げるのに有効な方法かもしれません。しかし、子どもにおけるこれらの関係についてはほとんど知られていない。そこで、5~6歳の日本人小児4451人を対象に、摂食率および咀嚼度と体重状態との関連を調査した。摂食率(遅食、中食、早食)、咀嚼度(よく噛まない、中食、よく噛む)、栄養摂取量に関する情報を保護者から食歴質問票を用いて収集した。体重の状態は、保護者が報告した身長と体重から算出したBMIに基づく国際肥満タスクフォースのカットオフ値を用いて定義した。太りすぎの有病率は10.4%、やせすぎの有病率は14.3%であった。摂食率が高いことと咀嚼の程度が低いことは、太りすぎと関連していた(いずれも<0.001)。食べる速度が遅いことは痩せていることと関連していたが(<0.001)、咀嚼度と痩せていることとの関連は観察されなかった。これらの関連は、親の教育達成度、体重の状態、子供の栄養摂取量などの潜在的な交絡因子をコントロールした後でも明らかでした。以上のことから、本研究は日本人の未就学児の健康的な体重管理には、ゆっくり食べるよりもよく噛んで食べることの方が効果的であることが示唆された。

There is growing recognition that eating slowly is associated with a lower risk of obesity, and chewing well might be an effective way to reduce the eating rate. However, little is known about these relationships among children. We therefore investigated the associations of eating rate and chewing degree with weight status among 4451 Japanese children aged 5⁻6 years. Information on eating rate (slow, medium, or fast), degree of chewing (not well, medium, or well), and nutrient intake of children were collected from guardians using a diet history questionnaire. Weight status was defined using the International Obesity Task Force cut-offs based on BMI calculated from guardian-reported height and weight. The prevalence of overweight and thinness was 10.4% and 14.3%, respectively. A higher eating rate and a lower degree of chewing were associated with being overweight (both < 0.001). Eating slowly was associated with being thin ( < 0.001), but no association was observed between chewing degree and thinness. These associations were still evident after controlling for potential confounders including parental educational attainment, weight status, and the child's nutrient intake. In conclusion, this cross-sectional study suggested that chewing well, rather than eating slowly, might be a more effective way for healthy weight management among Japanese preschool children.