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J Clin Exp Dent.2018 Sep;10(9):e933-e937.

ウシエナメル質におけるコーラ飲料の侵食性に及ぼすアスパルテームとpH変化の影響:in vitro試験

The effect of aspartame and pH changes on the erosive potential of cola drinks in bovine enamel: An in vitro study.

PMID: 30386528

抄録

背景:

本研究の目的は、レギュラーおよびライトコーラ飲料の侵食性の違いの背後にあるメカニズム(pHの違いおよび/またはアスパルテームの存在)を明らかにすることである。

BACKGROUND: The aim of this study was to clarify the mechanism behind the different erosive potential of regular and light cola drinks: pH difference and/or aspartame presence.

材料と方法:

60個の牛エナメル質ブロックを無作為に5群に分けた:RC-レギュラーコーラ、RCpH-レギュラーコーラのpHを上げるための塩基添加、RCAS-レギュラーコーラにアスパルテームを添加、LC-ライトコーラ、LCpH-ライトコーラのpHを下げるための酸添加。ブロック表面の2/3は、参考のためにマニキュアでコーティングした。サンプルは毎日4回、2分間の侵食チャレンジを受けた。侵食チャレンジの間(2時間)と一晩の間、サンプルは人工唾液中で維持された。反応変数は、実験1日目後の表面硬度変化率(%SHC)と、5日目にプロフィロメトリーで測定したエナメル質表面損失(μm)であった。データはANOVAとTukeyの検定で分析した(<0.05)。

MATERIAL AND METHODS: Sixty bovine enamel blocks were randomly divided into 5 groups: RC - regular cola, RCpH - addition of base to increase regular cola pH, RCAS - addition of aspartame to regular cola, LC - light cola, and LCpH - addition of acid to decrease light cola pH. Two-thirds of the blocks surface was coated with nail varnish for reference. The samples were daily subjected to four erosive challenges for 2 minutes. Between the erosive challenges (2h) and overnight the samples were maintained in artificial saliva. The response variable was the percentage surface hardness change (%SHC) after 1st experimental day and enamel surface loss (µm) measured at the 5th day by profilometry. Data were analyzed by ANOVA and Tukey's test (<0.05).

結果:

コーラ添加の有無にかかわらず、どのグループもエナメル質表面の硬度変化を同様に促進した。RCはLC(4.80±0.77µm)よりも高いエナメル質損失(6.69±0.71µm)を促進した。ライトコーラ(LCpH:6.60±1.78µm)への酸の添加は侵食性を有意に増大させたが、RCと差はなかった。レギュラーコーラ(RCpH-4.00±0.64µm)への塩基添加はLCと同様の摩耗をもたらした。レギュラーコーラへのアスパルテームの添加(RCAS 5.44±0.65µm)は、LCおよびRCと同様の摩耗をもたらした。

RESULTS: Independently of the cola modifications, all groups promoted similar hardness change of enamel surface. RC promoted higher enamel loss (6.69±0.71µm) than LC (4.80±0.77µm). The acid addition to light cola (LCpH: 6.60±1.78µm) significantly enhanced its erosive potential, which did not differ from RC. The base addition to regular cola (RCpH-4.00±0.64µm) resulted in similar wear to LC. The addition of aspartame to the regular cola (RCAS 5.44±0.65µm) resulted in similar wear to LC and RC.

結論:

このデータは、pHの変化がコーラ飲料の侵食性に大きな影響を与えることを示唆しているが、甘味料にもある程度の影響がある。歯の侵食、歯のエナメル質、清涼飲料水、ph、甘味料。

CONCLUSIONS: The data suggest that the pH alteration has a major impact on the erosive potential of cola drinks, however, the sweetener also has some influence. Tooth erosion, dental enamel, soft drinks, ph, sweetener.