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Benef Microbes.2018 Dec;9(6):865-874.

プロバイオティクスミルク飲料が歯肉縁上および歯肉縁下のバイオフィルムの細菌組成に及ぼす影響:パイロット研究

The effects of a probiotic milk drink on bacterial composition in the supra- and subgingival biofilm: a pilot study.

PMID: 30041533

抄録

プロバイオティクスは、生育不全の細菌環境を健康的な環境に変えることができる。本研究の目的は,プロバイオティックミルク飲料を毎日摂取することが,歯科の歯肉上および歯肉下バイオフィルムの細菌種の組成に及ぼす影響を評価することである.本研究には16名の歯科学生が登録され、被験者内でのクロスオーバーデザインが採用された。被験者は、3週間の2つの期間に臼歯の清掃を控え、歯垢の蓄積を許容するよう求められた。それぞれの期間は,大学の診療所で専門家による歯のクリーニングが行われた後,3週間のプラーク蓄積期間を経て,再び診療所に戻って歯肉上および歯肉下のプラークを採取するというものであった。最初の期間はコントロールとし、2回目の歯垢蓄積期間には、被験者は毎日200mlのプロバイオティックミルク飲料を飲みました。蓄積期間終了時に除去された蓄積プラークは、後にチェッカーボード法を用いて20種類の口腔内細菌パネルと比較された。プロバイオティクス飲料を3週間摂取したところ、歯肉縁上プラークに存在する20種の細菌のうち15種が有意に減少し、歯肉縁下プラークに存在する20種の細菌のうち4種が減少した(いずれも<0.05)。本研究では,歯のバイオフィルム中の歯周病菌に対してプロバイオティクスが好影響を与えることが示された。この種のプロバイオティクスが歯周病の予防や治療に及ぼす影響については,さらなる研究が必要である。

Probiotics can convert a dysbiotic bacterial environment into a healthy one. The aim of the present study was to assess the effect of daily intake of a probiotic milk drink on the composition of bacterial species in dental supra- and subgingival biofilms. Sixteen dental students were enrolled into this study with a crossover, within subject, design. The participants were asked to allow plaque accumulation by refraining from cleaning their molars during two separate periods, each lasting three weeks. Each period consisted of an initial professional dental cleaning procedure done at the university clinic, then a 3 week plaque accumulation period, followed by a return to the clinic for supra- and subgingival plaque sampling. The first period served as a control, and during the second plaque accumulation period the participants drank 200 ml probiotic milk beverage each day. The accumulated plaque removed at the end of the accumulation period was later tested against a panel of 20 oral bacterial species using the checkerboard method. Three weeks consumption of a probiotic beverage led to a significant reduction in 15 of 20 bacterial species present in supragingival plaque and a reduction in 4 of 20 bacterial species in subgingival plaque (all <0.05). This study showed a favorable effect of probiotics on periodontopathic bacteria in dental biofilms. The potential influence of this kind of probiotic in prevention or treatment of periodontal inflammation deserves further study.