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医薬品と授乳データベース (LactMed®)

Drugs and Lactation Database (LactMed®)

PMID: 30000900

抄録

甘草()の根には、グリチルリチン(グリチルリチン酸またはグリチルリチン酸とも呼ばれる)と、グリチルリチン酸のカリウム塩とカルシウム塩の混合物が含まれています。グリチルリチンは腸内で活性のあるグリチルレチン酸に代謝される。脱グリチルリチン化甘草(DGL)は、グリチルリチンを除去したものである。甘草はガラクトゴーグ(乳汁分泌促進)作用があるとされ、アジアでは乳汁分泌を増加させるために独自の混合物が使用されている。実際、甘草は通常血清プロラクチンを減少させるため[2]、授乳期の初期には乳汁分泌が減少する可能性がある。甘草を服用している女性は、血圧の上昇を経験している[3]。ガラクトッグは、乳汁分泌に影響を及ぼす修正可能な因子に関する評価およびカウンセリングに決して取って代わるべきでない[4,5]。トルコでは、母乳の味と質を改善するために甘草を使用している母親がいると報告されている[6]。甘草を服用している一部の女性の母乳からはグリチルリチンが検出されるが、グリチルレチン酸を測定する研究は実施されていない。甘草は、疝痛の短期治療のために他のハーブと組み合わせてお茶として乳児に安全かつ効果的に使用されている[7]が、母親が甘草を含むハーブティーを過剰に摂取した2人の乳児にアネトール毒性の徴候がみられた[8]。これらの論文はいずれもハーブの混合物について報告しているため、甘草単独の効果は断定できない。甘草および甘草抽出物は、米国食品医薬品局(FDA)によって食品として「一般に安全と認められている」(GRAS)。甘草の長期にわたる過度の使用は、高血圧、低カリウム血症、副腎ホルモンの障害を引き起こす可能性があるため、授乳中はおそらく避けるべきである。栄養補助食品は、米国食品医薬品局による大規模な市販前承認を必要としない。製造業者は安全性を確保する責任はあるが、栄養補助食品の安全性と有効性を販売前に確認する必要はない。栄養補助食品には複数の成分が含まれていることがあり、表示されている成分と実際の成分やその量に違いがあることがよくある。製造業者は、製品の品質や成分を確認するために独立機関と契約することができるが、それは製品の安全性や有効性を証明するものではない。上記のような問題があるため、ある製品の臨床試験結果が他の製品に適用されるとは限りません。栄養補助食品に関するより詳細な情報は、LactMedウェブサイトの他のページでご覧いただけます。

Licorice () root contains glycyrrhizin (also called glycyrrhizic acid or glycyrrhizinic acid) and a mixture of the potassium and calcium salts of glycyrrhizic acid. Glycyrrhizin is metabolized to the active glycyrrhetinic acid in the intestine. Deglycyrrhizinated licorice (DGL) has had glycyrrhizin removed. Licorice is a purported galactogogue, and is included in some Asian proprietary mixtures to increase milk supply;[1] however, no scientifically valid clinical trials support this use. In fact, licorice usually reduces serum prolactin,[2] which might decrease milk production in the early stages of lactation. Women taking licorice have experienced elevated blood pressure.[3] Galactogogues should never replace evaluation and counseling on modifiable factors that affect milk production.[4,5] Some mothers in Turkey reportedly use licorice to improve the taste and quality of their milk.[6] Glycyrrhizin is detectable in the breastmilk of some women taking licorice, but studies measuring glycyrrhetinic acid have not been performed. Licorice has been used safely and effectively in combination with other herbs given to infants as a tea for the short-term treatment of colic.[7] However, two infants whose mothers had an excessive intake of an herbal tea that contained licorice had signs of anethole toxicity.[8] Because both of these papers reported on herbal mixtures, the effect(s) of licorice alone cannot be determined. Licorice and licorice extract are "generally recognized as safe" (GRAS) as foods by the U.S. Food and Drug Administration. Long-term, excessive use of licorice can cause hypertension, hypokalemia, and disturbances of adrenal hormones, and therefore should probably be avoided during nursing. Dietary supplements do not require extensive pre-marketing approval from the U.S. Food and Drug Administration. Manufacturers are responsible to ensure the safety, but do not need to the safety and effectiveness of dietary supplements before they are marketed. Dietary supplements may contain multiple ingredients, and differences are often found between labeled and actual ingredients or their amounts. A manufacturer may contract with an independent organization to verify the quality of a product or its ingredients, but that does certify the safety or effectiveness of a product. Because of the above issues, clinical testing results on one product may not be applicable to other products. More detailed information about dietary supplements is available elsewhere on the LactMed Web site.