あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
J Family Med Prim Care.2018 Jan-Feb;7(1):11-15. JFMPC-7-11. doi: 10.4103/jfmpc.jfmpc_21_17.

オーディシャ州カッタック地区の農村部で固形燃料を使用している女性の健康への影響

Health impact on women using solid cooking fuels in rural area of Cuttack district, Odisha.

  • Ipsa Mohapatra
  • Sai Chandan Das
  • Sonia Samantaray
PMID: 29915726 PMCID: PMC5958550. DOI: 10.4103/jfmpc.jfmpc_21_17.

抄録

背景:

約30億人が調理や暖房に固形燃料(バイオマスや石炭)を使用しており、この数は少なくとも2030年まで増加すると予想されている。オーディシャの農村部では、約73.7%の世帯が調理に木材を使用している。本研究は、20~40歳の農村部の女性の健康に対する固形燃料の影響を評価し、調理用燃料への暴露期間と様々な健康問題との関係を研究することを目的としている。

Background: Around 3 billion people use solid fuels (biomass and coal) for cooking and heating, and this number is expected to grow until at least 2030. Around 73.7% of households in rural Odisha use wood for cooking. This current study is an attempt to evaluate the impact of solid cooking fuels on health of rural women in age group of 20-40 years and to study the relationship between the duration of exposure to cooking fuels and various health problems.

材料と方法:

この横断的研究は、カリンガ医学研究所の地域医学科の下にある農村保健トレーニングセンターのフィールド実習地域にある村で実施された。サンプルの選択にはユニバーサルサンプリング法を採用した。調理用燃料の使用と自己申告した症状との関連性を調べるためにカイ二乗検定を用いた。

Materials and Methods: This cross-sectional study was carried out in a village which is under the field practice area of the rural health and training centre, under Department of Community Medicine, Kalinga Institute of Medical Sciences. Universal sampling technique was adopted for sample selection. Chi-square test was used to find the association between cooking fuel usage and self-reported symptoms.

研究成果:

症状としては、乾いた咳が最も多く(15.03%)、次いで目や鼻の炎症が12%近くを占めた。頭痛、乾いた咳、高血圧(HT)は調理年数と関連しており、統計学的に有意であった(それぞれ0.03、0.02、0.0065)。

Results: Dry cough was the most common presenting symptom (15.03%), followed by eye and nose irritation present in nearly 12% each among the study participants. Headache, dry cough, and hypertension (HT) was found to associated with number of cooking years and was also found to be statistically significant ( = 0.03, 0.02 and 0.0065, respectively).

考察:

本研究は、バイオマス燃料の煙への暴露が頭痛,乾いた咳,HTの有病率と有意に関連していることを明らかにした。室内空気汚染と様々な健康影響との間の用量反応関係に関する情報を改善するためには、さらなる研究が必要である。結論。病的疾病は調理時間が長くなるにつれて増加した。調理用燃料の健康影響に関する知識は、参加者の間では乏しいようである。

Discussion: Our study clearly indicated that the exposure to biomass fuel smoke is significantly associated with the prevalence of symptoms of headache, dry cough, and HT. Further research is required for improving information on dose-response relationships between indoor air pollution and various health effects. Conclusion: The morbidities were increased with increase in duration of cooking . Knowledge related to health effects of cooking fuels seems to be poor among the participants.