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日本語AIでPubMedを検索

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Nutr Diet.2019 02;76(1):89-94. doi: 10.1111/1747-0080.12433.Epub 2018-05-16.

咀嚼量の増加はエネルギー摂取量を減少させるが、食後のグルコースとインスリンは減少させない

Increased chewing reduces energy intake, but not postprandial glucose and insulin, in healthy weight and overweight young adults.

  • Montinee Borvornparadorn
  • Vasana Sapampai
  • Chunya Champakerdsap
  • Wipawee Kurupakorn
  • Suwimol Sapwarobol
PMID: 29767425 DOI: 10.1111/1747-0080.12433.

抄録

エイム:

この無作為化クロスオーバーデザイン研究は、健常体重者と過体重者の間で異なる咀嚼活動を調査し、咀嚼がエネルギー摂取量、食後血糖値およびインスリン濃度に及ぼす影響を明らかにすることを目的とした。

AIM: This randomised cross-over design study aimed to investigate different chewing activities between healthy weight and overweight individuals and to determine the effect of chewing on energy intake and postprandial plasma glucose and insulin concentrations.

方法:

21名の被験者をBMI(body mass index)により健康体重群と過体重群に分類した。第I相では、サンドイッチ朝食後に、噛み砕きサイズ(g/噛み砕き)、噛み砕き率(噛み砕き/分)、噛み砕き回数(噛み砕き/分)、噛み砕き回数(噛み砕き/g食)を記録した。第II相では、一口あたり15回および50回の咀嚼後に消費されたサンドイッチの質量を記録した(第I相の結果)。また、食後血漿グルコースとインスリンを0(ベースライン)、30、60、90、120、180分後に調べた。

METHODS: Forty-one participants were classified into healthy weight and overweight groups according to body mass index (BMI). In Phase I, bite size (g/bite), bite rate (bites/minutes), chewing frequency (chews/minutes) and chews (chews/g food) were recorded after a sandwich breakfast. In Phase II, the mass of a sandwich consumed after 15 and 50 chews per bite (results of Phase I) was recorded. Postprandial plasma glucose and insulin were also examined at 0 (baseline), 30, 60, 90, 120 and 180 minutes.

結果:

その結果、痩せ型の参加者は過体重の参加者に比べて、一口あたりの咀嚼回数が多いことがわかった。エネルギー摂取量は、一口あたり15回噛んだ太りすぎの参加者が最も多かった。さらに、参加者はBMIの状態に関係なく、50回噛んだ後のエネルギー消費量が少なかった。また、1口50回の咀嚼では、痩せ型と肥満型の両方の被験者において、すべての時点で血漿中インスリン濃度が有意に上昇しなかったことが明らかになった。インスリン濃度は、噛む回数にかかわらず、各時点で有意な変化は認められなかった。

RESULTS: The results showed that the number of chews per bite was higher in lean participants as compared to overweight participants. Energy intake was highest in overweight participants who chewed 15 times per bite. Additionally, participants consumed less energy after 50 chews regardless of their BMI status. The results also demonstrated that 50 chews per bite insignificantly increased plasma insulin concentrations at every time point in both lean and obese subjects. Insulin concentrations were not significantly changed at each time point regardless of the number of chews.

結論:

太りすぎの参加者では、噛む回数が減り、摂取カロリーが増加した。一口あたり50回噛むことで、体重の状態に関係なくカロリー摂取量を減少させることができ、噛む回数を増やすことでゆっくり食べることが食事中のエネルギー摂取量を減少させることを示唆している。しかし、健康な若年成人の食後血糖値とインスリン値には噛むことは影響しなかった。

CONCLUSIONS: Overweight participants chewed less and ingested more calories. Chewing 50 times per bite could reduce caloric intake regardless of weight status, suggesting that slow eating via increased chewing may help to reduce energy intake during meals. However, chewing did not affect postprandial plasma glucose and insulin levels in healthy young adults.

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