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BMJ Open.2018 01;8(1):e017601. bmjopen-2017-017601. doi: 10.1136/bmjopen-2017-017601.Epub 2018-01-05.

カンパラ、ウガンダのホスピタリティ会場での100%禁煙法に関連した知識、意見、コンプライアンス: カンパラからの横断的な結果

Knowledge, opinions and compliance related to the 100% smoke-free law in hospitality venues in Kampala, Uganda: cross-sectional results from the .

  • Shannon Gravely
  • Kellen Namusisi Nyamurungi
  • Steven Ndugwa Kabwama
  • Gabriel Okello
  • Lindsay Robertson
  • Kelvin Khow Chuan Heng
  • Achiri Elvis Ndikum
  • Adeniyi Samuel Oginni
  • Jean Christophe Rusatira
  • Socrates Kakoulides
  • Mark D Huffman
  • Salim Yusuf
  • Eduardo Bianco
PMID: 29306880 PMCID: PMC5780705. DOI: 10.1136/bmjopen-2017-017601.

抄録

目的:

本研究では、ウガンダのカンパラ・ウガンダのホスピタリティ施設を対象に、ウガンダの包括的な禁煙法に関する知識、意見、コンプライアンスを評価した。

OBJECTIVE: This study evaluated knowledge, opinions and compliance related to Uganda's comprehensive smoke-free law among hospitality venues in Kampala Uganda.

デザイン:

このマルチメソッド研究では、ウガンダの包括的な禁煙法の初期段階(施行後2ヶ月、施行前)におけるコンプライアンスの程度を横断的に調査した結果を示している。

DESIGN: This multi-method study presents cross-sectional findings of the extent of compliance in the early phase of Uganda's comprehensive smoke-free law (2 months postimplementation; pre-enforcement).

設定:

カンパラ・ウガンダのバー、パブ、レストラン.

SETTING: Bars, pubs and restaurants in Kampala Uganda.

手順と参加者:

カンパラの5つの部門すべてで層別化されたホスピタリティ施設を選択するために、2段階の層別クラスターサンプリング手順を使用した。調査のために合計222の施設が選ばれた。訪問した各施設から1名のホスピタリティ代表者が、対面式のアンケート調査に参加することに同意した。接客施設のサブサンプルは、タバコの大気質試験のために無作為に選ばれた(n=108)。データは2016年6月から8月の間に収集された。

PROCEDURE AND PARTICIPANTS: A two-stage stratified cluster sampling procedure was used to select hospitality sites stratified by all five divisions in Kampala. A total of 222 establishments were selected for the study. One hospitality representative from each of the visited sites agreed to take part in a face-to-face administered questionnaire. A subsample of hospitality venues were randomly selected for tobacco air quality testing (n=108). Data were collected between June and August 2016.

成果測定:

ホスピタリティ会場のスタッフやオーナーの間での禁煙法に関する知識と意見おもてなしの場における禁煙法の遵守のレベル。(1)体系的な客観的観察(例:積極的な喫煙、指定された喫煙エリアの存在、「禁煙」の標識)、および(2)屋内外の会場におけるタバコ粒子状物質(PM)のレベルを測定することによる空気の質。

OUTCOME MEASURES: Knowledge and opinions of the smoke-free law among hospitality venue staff and owners. The level of compliance with the smoke-free law in hospitality venues through: (1) systematic objective observations (eg, active smoking, the presence of designated smoking areas, 'no smoking' signage) and (2) air quality by measuring the levels of tobacco particulate matter (PM) in both indoor and outdoor venues.

結果:

積極的な喫煙は会場の18%で観察され、31%は目に見える「禁煙」の看板を持っていたし、47%は目に見えるタバコの残骸を持っていた。インタビューを受けた回答者のうち、57%が禁煙法について十分に知らされていなかったことに同意しましたが、90%は禁煙を支持していました。ほぼすべての回答者(97%)が、この法律が労働者の健康を保護することに同意しましたが、32%の回答者は、この法律が事業所に経済的損失をもたらすと考えていました。室内PMレベルは、喫煙を許可している施設では有害(267.6µg/m)であり、禁煙の施設では中程度(29.6µg/m)であった。

RESULTS: Active smoking was observed in 18% of venues, 31% had visible 'no smoking' signage and 47% had visible cigarette remains. Among interviewed respondents, 57% agreed that they had not been adequately informed about the smoke-free law; however, 90% were supportive of the ban. Nearly all respondents (97%) agreed that the law will protect workers' health, but 32% believed that the law would cause financial losses at their establishment. Indoor PM levels were hazardous (267.6 µg/m) in venues that allowed smoking and moderate (29.6 µg/m) in smoke-free establishments.

結論:

ウガンダの禁煙法の初期段階では、カンパラのホスピタリティ施設のコンプライアンスのレベルは最適ではありませんでした。市民社会やメディアは、接客業や喫煙者に禁煙法の利点や要件を伝え、教育するために強い潜在力を持っています。

CONCLUSIONS: In the early phase of Uganda's smoke-free law, the level of compliance in hospitality venues settings in Kampala was suboptimal. Civil society and the media have strong potential to inform and educate the hospitality industry and smokers of the benefits and requirements of the smoke-free law.

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