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日本語AIでPubMedを検索

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PLoS ONE.2018;13(1):e0190368. PONE-D-17-19782. doi: 10.1371/journal.pone.0190368.Epub 2018-01-02.

バージンオリーブオイルやバターを豊富に含む食事がマウスの腸内細菌叢に与える影響と、メタボリックシンドロームに関連する生理学的・生化学的パラメータとの相関

Influence of a diet enriched with virgin olive oil or butter on mouse gut microbiota and its correlation to physiological and biochemical parameters related to metabolic syndrome.

  • Isabel Prieto
  • Marina Hidalgo
  • Ana Belén Segarra
  • Ana María Martínez-Rodríguez
  • Antonio Cobo
  • Manuel Ramírez
  • Hikmate Abriouel
  • Antonio Gálvez
  • Magdalena Martínez-Cañamero
PMID: 29293629 PMCID: PMC5749780. DOI: 10.1371/journal.pone.0190368.

抄録

食事に含まれる脂肪の種類は腸内細菌叢の特徴を決定し、メタボリックシンドロームの発症に大きな役割を果たしている。我々は、エキストラバージンオリーブオイル(EVOO)を濃縮した食事は、バターを濃縮した食事(BT)と比較して、腸内マイクロバイオームに独特の効果があり、この効果はEVOOによって発揮される生理的利益と関連しているという仮説を立てた。スイスウェブスターマウスには、標準食(SD)またはEVOOまたはバターを濃縮した2種類の高脂肪食を与えた。ホルモン、生理学的および代謝パラメータを評価した。摂食期間の終了時に、糞便からDNAを抽出し、16S rRNA遺伝子をパイロシーケンスした。見つかった主な有意差の中で、BTは収縮期血圧の最高値を誘発し、糞便中のデスルホビブリオ配列の割合と正の相関があり、EVOOよりもBTの方が有意に高い値を示した。EVOOは形質的インスリンの値が最も低く、デスルホビブリオと逆相関し、レプチンの値が最も低い形質的レプチンの値が最も低く、Sutterellaceae、Marispirillum、Mucilaginibacter dageonensisと逆相関し、これら3つはEVOOで有意に高いパーセンテージを示した。血漿中の総コレステロール値が最も低かったのはSDであり、SDで有意に高い存在率を示したPrevotellaとFusicatenibacterと正の相関を示した。これらの結果は、特定の食生活、特定の生理学的パラメータと、いくつかの分類群の存在との間に関連性があることを示していると考えられます。

The type of fat in the diet determinates the characteristics of gut microbiota, exerting a major role in the development of metabolic syndrome. We hypothesize that a diet enriched with extra virgin olive oil (EVOO) has a distinctive effect on the intestinal microbiome in comparison with an enriched butter diet (BT) and this effect is related to the physiological benefits exerted by EVOO. Swiss Webster mice were fed standard (SD) or two high fat diets enriched with EVOO or butter. Hormonal, physiological and metabolic parameters were evaluated. At the end of the feeding period, DNA was extracted from faeces and the 16S rRNA genes were pyrosequenced. Among the main significant differences found, BT triggered the highest values of systolic blood pressure, correlating positively with the percentage of Desulfovibrio sequences in faeces, which in turn showed significantly higher values in BT than in EVOO. EVOO had the lowest values of plasmatic insulin, correlating inversely with Desulfovibrio, and had the lowest plasmatic values of leptin which correlated inversely with Sutterellaceae, Marispirillum and Mucilaginibacter dageonensis, the three showing significantly higher percentages in EVOO. The lowest total cholesterol levels in plasma were detected in SD, correlating positively with Prevotella and Fusicatenibacter, both taxa with significantly greater presence in SD. These results may be indicative of a link between specific diets, certain physiological parameters and the prevalence of some taxa, supporting the possibility that in some of the proposed effects of virgin olive oil the modulation of intestinal microbiota could be involved.