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日本語AIでPubMedを検索

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Mol Nutr Food Res.2017 12;61(12). doi: 10.1002/mnfr.201601048.Epub 2017-11-03.

乳製品中鎖脂肪酸(MCFAs)と組み合わせてホエイの消費は、トリカルボン酸サイクル中間体とMCFAsの酸化の増加速度の尿中損失に起因する脂質貯蔵を減らすことができる

Consumption of Whey in Combination with Dairy Medium-Chain Fatty Acids (MCFAs) may Reduce Lipid Storage due to Urinary Loss of Tricarboxylic Acid Cycle Intermediates and Increased Rates of MCFAs Oxidation.

  • Bashar Amer
  • Morten Rahr Clausen
  • Hanne Christine Bertram
  • Mette Bohl
  • Caroline Nebel
  • Hong Zheng
  • Thomas Skov
  • Mette Krogh Larsen
  • Søren Gregersen
  • Kjeld Hermansen
  • Trine Kastrup Dalsgaard
PMID: 28949074 DOI: 10.1002/mnfr.201601048.

抄録

スコープ:

本論文の目的は、中鎖脂肪酸(MCFA)を高レベルで含むバターをカゼインまたはホエイと組み合わせて摂取した後、メタボロームの変化が太りすぎた成人の体組成の観察された変化を説明できるかどうかを調査することである。

SCOPE: The aim of the paper is to investigate whether changes in the metabolome could explain observed changes in body composition in overweight adults after consumption of butter with high level of medium-chain fatty acids (MCFAs) in combination with casein or whey.

方法と結果:

GC-TOFとLC-Q/MSを用いて、52人の過体重の成人を含む12週間の無作為化二重盲検介入試験の血漿と尿中の代謝物を分析した。参加者は、乳脂肪(MCFAs が高いか低いか)を 1 日 63 g、タンパク質(ホエイまたはカゼイン)を 1 日 60 g 摂取した。トリカルボン酸サイクル代謝物の尿中損失とそれに伴う血中グリセロールの増加がホエイ+高MCFAs群で観察され、基質を排出することで、リポジェネシスなどの潜在的な低代謝プロセスを示唆していた。MCFAsの高摂取により、尿中脂質(タンパク質の種類によらず)と血漿中セバシン酸(ホエイ摂取時)のレベルが上昇し、MCFAsの酸化が増加し、エネルギー損失につながる可能性があることが示唆された。

METHODS AND RESULTS: With GC-TOF and LC-Q/MS, metabolites in plasma and urine from a 12-week randomized double-blinded human intervention including 52-abdominally overweight adults were analyzed. The participants consumed 63 g per day of milk fat (high or low in MCFAs) and 60 g per day of protein (whey or casein). Urinary loss of the tricarboxylic acid cycle metabolites and a concomitantly increase of glycerol in blood were observed in the whey + high-MCFAs group, indicating potential lower anabolic processes, such as lipogenesis, by draining substrates. High intake of MCFAs resulted in elevated level of urinary adipic (independently of protein type) and plasma sebacic acid (with whey), indicating a potential increase in oxidation of MCFAs, which might lead to energy loss.

結論:

蛋白質の種類は全体的な代謝プロファイルに最も高い効果を示したが、高MCFAs摂取後の体脂肪量の減少は、蛋白質の種類とは無関係に、肝臓におけるMCFAsのω-酸化が主な理由であるように思われた。

CONCLUSION: The type of protein showed highest effect on the overall metabolic profiles, but ω-oxidation of MCFAs in the liver seemed to be the main reason for the observed reduction in body fat mass after consumption of high MCFAs, independent of type of protein.

© 2017 WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim.