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Endocrine.2015 Sep;50(1):93-8. doi: 10.1007/s12020-015-0566-1.Epub 2015-03-11.

絶食した健康な非肥満男性の血中GLP-1濃度に対するガム咀嚼の影響

The effect of gum chewing on blood GLP-1 concentration in fasted, healthy, non-obese men.

  • Jianping Xu
  • Xinhua Xiao
  • Yuxiu Li
  • Jia Zheng
  • Wenhui Li
  • Qian Zhang
  • Zhixin Wang
PMID: 25758865 PMCID: PMC4546692. DOI: 10.1007/s12020-015-0566-1.

抄録

本研究では、ボランティアにシュガーレスガムを噛んでもらい、咀嚼が血中GLP-1濃度に及ぼす影響を評価した。我々の目的は、グルカゴン様ペプチド-1(GLP-1)の分泌を制御する神経機構を探ることであった。12時間の絶食後、12名の健康な男性非肥満ボランティア(18 < BMI < 30)に、シュガーレスガムを2分ごとに80回、合計30分間噛んでもらいました。咀嚼開始前と咀嚼開始後5,10,15,20,25,30分後に血液サンプルを採取した。満腹感と空腹感は、各時点で0から100までの尺度で評価した。被験者群の満腹感は、対照群と比較して、2分ごとに80回シュガーレスガムを噛み始めてから15分後、25分後、30分後に増加した(それぞれp=0.043、p=0.014、p=0.018)。30分後の被験群の血中GLP-1濃度は49.6±20.3pmol/lで、対照群(38.9±20.9pmol/l;p=0.031)より有意に高かった。各時点での被験群のGLP-1濃度には有意差はなかった。対照群では、ベースラインと比較して、15分、25分および30分におけるGLP-1濃度が有意に低下した(それぞれ、p = 0.042、p = 0.0214およびp = 0.012)。グルコース、インスリン、GIPの血中濃度や空腹感については、群間で有意差は認められなかった。本研究は、空腹時無糖ガム咀嚼が満腹感を高め、GLP-1濃度の低下を抑制することを示唆している。

We evaluated the effect of chewing on blood GLP-1 concentration by having volunteers to chew sugarless gum. Our intention was to explore the neural mechanisms regulating the secretion of glucagon-like peptide-1(GLP-1). After fasting for 12 h, 12 healthy male, non-obese volunteers (18 < BMI < 30), were asked to chew sugarless gum at a frequency of 80 times every 2 min for a total of 30 min. Blood samples were collected before the start of chewing and 5, 10, 15, 20, 25, and 30 min after the start of chewing. Satiety and hunger were evaluated on a scale from 0 to 100 at each time point. Compared with the control group, the test group's satiety was increased at 15, 25, and 30 min (p = 0.043, p = 0.014 and p = 0.018, respectively) after they began chewing sugarless gum 80 times every 2 min. The blood GLP-1 level of the test group at 30 min was 49.6 ± 20.3 pmol/l, significantly higher than that of the control group (38.9 ± 20.9 pmol/l; p = 0.031). There was no significant difference in the test group's GLP-1 concentration at each time point. In the control group, compared to baseline, the GLP-1 concentrations at 15, 25, and 30 min were significantly decreased (p = 0.042, p = 0.0214 and p = 0.012, respectively). No significant differences in the blood concentration of glucose, insulin and GIP or hunger were observed between groups. Our study suggests that fasting sugarless gum chewing can increase satiety and reduce the decrease in GLP-1 concentration.