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日本語AIでPubMedを検索

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Vopr Pitan.2014;83(3):17-24.

学生の夜間間食が生理的パラメータに及ぼす影響

[Effects of nighttime snacking in students on their physiological parameters].

PMID: 25300105

抄録

研究の目的は、夜食をとる学生ととらない学生を比較し、夜食をとる学生の食事栄養素レベル、高次神経活動の特徴、睡眠覚醒サイクルの時系列変化の特異性、唾液中のコルチゾールレベルと総抗酸化活性の日内動態を評価することである。参加者は17~22歳の大学生72名(女性59名、男性13名)で、食事パターンと栄養素含有量を取得するために、1週間の自記式食事日記を使用した。参加者全員を2つのグループに分けた:グループ1--午前6時から午後10時まで夜食を摂らない学生(n=34)、グループ2--午後10時から午前6時まで終日と夜食を摂る学生(n=38)。Eysenck質問票、SpielbergとTaylorの不安テスト、「ストレス」テスト、3因子摂食質問票により、高神経活動パラメータが検出された。睡眠の質、睡眠衛生、毎日の眠気、クロノタイプにより、時間生物学的状態が評価された。唾液中のコルチゾールと総抗酸化活性のレベルは、朝と夕方の1日2回測定された。どちらのグループでも、生徒の大半(97%)は、ビオチン、ビタミンD、コリン、ヨウ素、コバルト、マンガン、硫黄、フッ素、亜鉛などのビタミン・ミネラルの摂取量が減少していた。炭水化物の不足は回答者の93%に見られた。カルシウム不足の生徒数は、グループ1に比べグループ2で増加し、27.8%対3%(p<0.05)、ナイアシン不足は41.7%対18.2%(p<0.05)、タンパク質不足は30.6%対0%(p<0.05)であった。グループ2の学生は、ビタミンA、B6、Cの摂取量が有意に少なかった(p < 0.05)。グループ2では、食事摂取の時間的変化(15.1時間対13.8時間、p < 0.05)、朝型の人の減少(5.55%対24.24%、p < 0.05)、不安と日常的な眠気の増加(26対20、p < 0.01、10対6、p < 0.03)、睡眠の質の低下が検出された。03)、睡眠の質の低下(13対15;p<0.01)、夕方の唾液コルチゾール値の上昇[9.41(6.96;13.11)対6.51(5.61;9.88)ng/ml;p<0.005)、朝の唾液総抗酸化活性の低下[13.00(9.82;14.98) vs 16.41(15.21;17.51)mg/l;p<0.001]、夕方の唾液総抗酸化活性の低下[11.11(7.85;12.89) vs 14.32(13.27;15.29)mg/l;p<0.001]がみられた。

The purpose of the research was a comparative assessment of the level of diet nutrients, characteristics of higher nervous activity, specificity of chronobiological changes of the sleep-wake cycle, the daily dynamics of cortisol level and total antioxidant activity in saliva in students with the presence of night eating compared with students who do not eat at night. The participants were 72 university students aged 17-22 years (59 females and 13 males), a self-administered diet diary for a week was used to acquire dietary pattern and nutrient content. All participants were divided into two groups: group 1--students with food consumption from 06.00 am to 10.00 pm without night meals (n = 34), and group 2--students, whose food consumption include all day period and night snaking from 10.00 pm to 06.00 am (n = 38). High nervous activity parameters were detected according to the Eysenck questionnaire, Spielberg and Taylor anxiety tests, the test "Stress", the three-factor eating questionnaire; chronobiological state was evaluated according to sleep quality, sleep hygiene, daily sleepiness, chronotype. Levels of cortisol and total antioxidant activity were estimated in saliva twice a day: in the morning and in the evening. In both groups, the majority of students (97%) have reduced consumption of vitamins and minerals such as biotin, vitamin D, choline, iodine, cobalt, manganese, sulfur, fluorine and zinc. Deficit of carbohydrates was found in 93% of respondents. The number of students with calcium deficiency was increased in the group 2 compared to the group 1 and reached 27.8% vs 3% (p < 0.05), niacin insufficiency was revealed in 41.7% vs 18.2% (p < 0.05) and proteins insufficiency frequency reached 30.6% vs 0% (p < 0.05). The students from the group 2 had a significantly lower (p < 0.05) intake of vitamins A, B6 and C. In the group 2 it was detected the time shift of food consumption acrophase (15.1 h vs. 13.8 h; p < 0.05), decrease of persons with morning chronotype (5.55% vs 24.24%; p < 0.05), increase of anxiety and daily sleepiness (26 vs 20; p < 0.01, and 10 vs 6; p < 0.03 respectively); decrease of sleep quality (13 vs 15; p < 0.01), increase of evening saliva cortisol level [9.41 (6.96; 13.11) vs 6.51 (5.61; 9.88) ng/ml; p < 0.005) and decrease of saliva total antioxidant activity in the morning [13.00 (9.82; 14.98) vs 16.41 (15.21; 17.51) mg/l; p < 0.001] and in the evening [11.11 (7.85; 12.89)vs 14.32 (13.27; 15.29) mg/l; p < 0.001].