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日本語AIでPubMedを検索

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Breast.2014 Aug;23(4):413-22. S0960-9776(14)00045-9. doi: 10.1016/j.breast.2014.02.014.Epub 2014-05-21.

未加工乳房組織のマージン評価のための光学的セグメンテーション

Optical segmentation of unprocessed breast tissue for margin assessment.

  • Rebecca A Wilson
  • James M Zavislan
  • Linda M Schiffhauer
PMID: 24857382 DOI: 10.1016/j.breast.2014.02.014.

抄録

加工されていない乳房標本の目視および触診は、米国では術中の外科的マージン評価の標準となっている。しかし、この方法では、外科医や病理医は組織の顕微鏡的なビューを得ることができないため、特に非処理可能な症例では、マージンの状態や疾患の程度を正確に評価することが困難である。我々は、光学顕微鏡技術を促進するために上皮を含むと疑われる領域を強調表示するために、脂肪組織とコラーゲン組織を光学的にセグメント化するために、スペクトルと偏光マクロスコピックイメージングの組み合わせを使用しています。5つの乳腺切除と乳房切除のサンプルに関する小規模な研究では、脂肪のセグメンテーションのための70%±20%の感度と50%±10%の特異度、およびコラーゲンのセグメンテーションのための50%±20%の感度と50%±20%の特異度が示された。この感度と特異度は、臨床的に重要である可能性の高い領域の顕微鏡検査を導くために、病理医に形態学的情報を提供するのに十分です。

Visual and tactual examination of unprocessed breast specimens is the standard for intraoperative surgical margin assessment in the United States. However, this procedure does not provide surgeons or pathologists with microscopic views of the tissue, which makes it difficult to accurately assess margin status or the extent of the disease, especially in non-palpable cases. We use a combination of spectral and polarization macroscopic imaging to optically segment the adipose and collagen tissues thus highlighting regions suspected of containing epithelium in order to facilitate optical microscopy techniques. A small study on five lumpectomy and mastectomy samples showed a sensitivity of 70% ± 20% and specificity of 50% ± 10% for adipose segmentation and a sensitivity of 50% ± 20% and specificity of 50% ± 20% for collagen segmentation. This sensitivity and specificity are sufficient for providing morphological information to the pathologist in order to guide microscopic examination of regions likely to be of clinical significance.

Copyright © 2014 The Authors. Published by Elsevier Ltd.. All rights reserved.