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Aust Dent J.2013 Sep;58(3):321-5.

再付着前の冠状歯片の保存

Preservation of coronal tooth fragments prior to reattachment.

PMID: 23981213

抄録

背景:

歯冠破折の治療において、歯片の再接着はよく受け入れられている治療法である。この治療において、歯片の水分補給は重要な要素である。本研究では、再付着に先立ち、歯片を異なる保存媒体に保存することの効果を評価した。

BACKGROUND: Reattachment of the tooth fragment is a well-accepted treatment option in dealing with crown fractures. Hydration of the fragment is an important aspect in this treatment. The present study evaluated the effect of storing fragments in different storage media prior to reattachment.

研究方法:

60本の牛の切歯を無作為に5つのグループに分けた。歯を破折した歯片は48時間乾燥させた後、4種類の実験媒体(蒸留水、牛乳、卵白、50%ブドウ糖液)のいずれかに2時間浸漬した。対照群の歯牙は乾燥させておいた。骨折した歯の先端部分は生理的食塩水で保存した。歯片を再接着し,歯の唇側に1mm/minの速度で破損するまで力を加えた。

METHODS: Sixty bovine incisors were randomly divided into five groups. The teeth were fractured and the fragments were dried for 48 hours and then immersed in one of the four experimental media (distilled water, milk, egg white, or 50% dextrose solution) for 2 hours. Tooth fragments in the control group were kept dry. The apical segments of the fractured teeth were stored in physiological saline. Fragments were reattached and force was applied on the labial side of the teeth at a 1 mm/min rate until failure.

結果:

一元配置分散分析により,保存媒体が接着強さに影響することが示された(p=0.002).多重比較試験の結果,50%ブドウ糖液と卵白で保存した歯は,対照群に比べて有意に高い接着強さを示した(p<0.05).

RESULTS: One-way ANOVA indicated that the storage medium affects bond strength (p = 0.002). Multiple comparison tests showed that the teeth preserved in the 50% dextrose solution and the egg white exhibited significantly higher bond strengths compared to the control group (p < 0.05).

結論:

破折した歯の断片を卵白や高張液で保存すると,水や乾燥状態で保存した場合に比べて,修復物と歯の間の結合強度が高くなることがわかった.

CONCLUSIONS: Preservation of the fractured tooth fragment in egg white or hypertonic solutions results in a higher strength of the bond between the restoration and the tooth as compared to storage in water or dried conditions.