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日本語AIでPubMedを検索

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PLoS ONE.2013;8(6):e66313. PONE-D-13-09489. doi: 10.1371/journal.pone.0066313.Epub 2013-06-19.

ガムを噛んでいる間に脳血流のフレーバー強調変調

Flavor-Enhanced Modulation of Cerebral Blood Flow during Gum Chewing.

  • Yoko Hasegawa
  • Yoshihisa Tachibana
  • Joe Sakagami
  • Min Zhang
  • Masahiro Urade
  • Takahiro Ono
PMID: 23840440 PMCID: PMC3686860. DOI: 10.1371/journal.pone.0066313.

抄録

背景:

味覚(味と匂いの統合)は、摂食行動において重要な因子である。このような感覚信号が、摂食行動を実行するヒトの脳システムにどのように影響を与えるのかは不明である。

BACKGROUND: Flavor perception, the integration of taste and odor, is a critical factor in eating behavior. It remains unclear how such sensory signals influence the human brain systems that execute the eating behavior.

方法:

味と匂いの組み合わせが異なる3種類のガムを被験者が咀嚼した際の前頭葉の脳血流(CBF)を両側からテストした:無味/無臭ガム(Cガム)、甘味/無臭ガム(Tガム)、および甘味/レモン臭ガム(TOガム)。経頭蓋ドップラー超音波(TCD)と近赤外分光計(NIRS)の同時記録を用いて、25名の健康なボランティアを対象に、ガムを噛んでいる間のCBFを測定した。両側の咬筋活動もモニターした。

METHODS: WE TESTED CEREBRAL BLOOD FLOW (CBF) IN THE FRONTAL LOBES BILATERALLY WHILE SUBJECTS CHEWED THREE TYPES OF GUM WITH DIFFERENT COMBINATIONS OF TASTE AND ODOR: no taste/no odor gum (C-gum), sweet taste/no odor gum (T-gum), and sweet taste/lemon odor gum (TO-gum). Simultaneous recordings of transcranial Doppler ultrasound (TCD) and near infrared spectrometer (NIRS) were used to measure CBF during gum chewing in 25 healthy volunteers. Bilateral masseter muscle activity was also monitored.

結果:

その結果、被験者は事前に情報を得なくてもガムの種類を識別できることがわかった。被験者はTOガムを最も風味の強いガム、Cガムを最も風味の弱いガムと評価した。咬筋活動の分析から、ガム咀嚼時の咀嚼運動出力は味と匂いの影響を受けないことが示された。TCD/NIRS測定では、被験者がTOガムを噛んだ場合、CガムとTガムを噛んだ場合に比べて有意に高い血行動態信号が得られた。

RESULTS: We found that subjects could discriminate the type of gum without prior information. Subjects rated the TO-gum as the most flavorful gum and the C-gum as the least flavorful. Analysis of masseter muscle activity indicated that masticatory motor output during gum chewing was not affected by taste and odor. The TCD/NIRS measurements revealed significantly higher hemodynamic signals when subjects chewed the TO-gum compared to when they chewed the C-gum and T-gum.

結論:

これらのデータは、味や匂いが咀嚼時の脳の活性化に影響を与えることを示唆しています。

CONCLUSIONS: These data suggest that taste and odor can influence brain activation during chewing in sensory, cognitive, and motivational processes rather than in motor control.