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Quintessence Int.1999 May;30(5):319-23.

チューインガムの機械的効果および揮発性硫黄化合物低減効果:試験ガムおよびベースガムと対照群との比較.

Mechanical effects and volatile sulfur compound-reducing effects of chewing gums: comparison between test and base gums and a control group.

PMID: 10635286

抄録

目的:

チューインガムは、口腔内悪臭の原因となる様々な化学物質に対してマスキングまたは治療薬として作用する可能性がある。オープンラベルの探索的研究で、口腔内の揮発性硫黄化合物の低減に対するチューインガムの咀嚼と香気成分の効果を調査した。

OBJECTIVE: Chewing gum may act as a masking or a therapeutic agent against the different chemical compounds that are responsible for oral malodor. An open-label exploratory study investigated the effect of mastication and aromatic components of chewing gum on reducing oral volatile sulfur compounds.

方法および材料:

歯科学生12名(男性5名、女性7名)を自身のコントロールとした。観察の12時間前に歯みがきを中止した。測定は、有機食品、揮発性硫黄化合物のスコア、舌背前部および後部ゾーンのpHを含む。測定は、3週間連続して、1日の午前9時と午後12時に行われた;1週目はガムなし(コントロール);2週目は試験用ガム;3週目は無糖ガムベースであった。この非盲検試験は、同じスケジュールで行われた観察者盲検試験で終了した;記録された測定値は、プラーク指数であった。

METHOD AND MATERIALS: Twelve dental students (5 males and 7 females) acted as their own controls. Toothbrushing stopped 12 hours before observations. Measurements included organoleptic and volatile sulfur compound scores and the pH of the anterior and posterior zones of the dorsal tongue. Measurements were made at 9 AM and 12 PM on 1 day for 3 successive weeks; week 1, no gum (control); week 2, test gum; week 3, unsweetened gum base. This open-label study was then completed by an observer-blind study, according to the same schedule; the recorded measurement was the plaque index.

結果:

pH、揮発性硫黄化合物、および有機食品スコアは、すべてのグループで同様であった。pHは、時間やチューインガムの有無にかかわらず、舌背の前部よりも後部でより塩基性であった。また、揮発性硫黄化合物スコアは試験ガム直後に一過性に上昇し、有機物スコアは試験ガム後の最初の1時間だけ低下した。2つのチューインガム群は、対照(ガムなし)群よりもプラーク指数を大きく減少させたようである。

RESULTS: The pH, volatile sulfur compounds, and organoleptic scores were similar for all groups. The pH was more basic in the posterior part than in the anterior zone of the dorsal tongue, irrespective of time and presence or absence of chewing gum. In addition, the volatile sulfur compound score rose transiently immediately after the test gum, and the organoleptic score fell in the first hour only after the test gum. The two chewing gum groups seemed to have a greater reduction in plaque index than did the control (no gum) group.

結論:

チューインガムは、歯の表面を清掃する上で貴重な機械的役割を持つ可能性があり、試験用ガムは一時的に口臭を抑制する可能性がある。3時間後、試験用ガムまたは無糖ガムベースを噛んだ被験者と対照被験者で、同様の揮発性硫黄化合物スコアが観察された。

CONCLUSION: Chewing gum may have a valuable mechanical role in cleaning dental surfaces, and the test gum may temporarily control bad breath. After 3 hours, similar volatile sulfur compound scores were observed for subjects who chewed either test or unsweetened gum base and control subjects.