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J. Dent. Res..1998 Jul;77(7):1547-52. doi: 10.1177/00220345980770071001.

キシリトール含有チューインガムの歯垢および酸性化能に及ぼす影響

The effects of xylitol-containing chewing gums on dental plaque and acidogenic potential.

  • A A Scheie
  • O Fejerskov
  • B Danielsen
PMID: 9663440 DOI: 10.1177/00220345980770071001.

抄録

本研究の目的は、キシリトールまたはキシリトール/ソルビトールを含有するチューインガムを噛むことで歯垢形成が減少し、歯垢の酸性化の可能性が減少するという仮説を検証することであった。19歳から28歳までの健康なボランティア30名を、キシリトール、キシリトール/ソルビトール、ショ糖入りガムのいずれかを噛む3つの試験群のいずれかに無作為に割り付けた。ガムを噛むプログラムの終了前と終了時に、33日間の口腔衛生を行わない3日間のプラーク蓄積期間を設定した。プラーク量は、標準化された方法で採取した個々のプラークサンプルのタンパク質含有量に基づいて評価した。ベースラインおよび試験プラークサンプルの酸性化能は、D-(U-14C)グルコースから形成される様々な有機酸の量によって評価した。細胞外代謝物および細胞内代謝物の同定はHPLCを用いて行った。データの統計的評価は、個々のベースラインデータと咀嚼後のデータを対にした比較により行った。プラーク形成、酸性化能、解糖プロファイルは、ベースラインとガム咀嚼期間後で類似していた。また、プラーク細菌の細胞内には解糖代謝物の蓄積は見られず、解糖の阻害を示すものではありませんでした。したがって、この研究は、低カリエス経験のある若年成人において、許容できる量のキシリトールまたはキシリトールとソルビトールを口腔内に暴露しても、歯の上の微生物沈着物に影響を与えないという結論を導き出している。

The aim of this study was to test the hypothesis that the chewing of xylitol- or xylitol/sorbitol-containing chewing gum reduces plaque formation and the acidogenic potential of dental plaque. Thirty healthy volunteers aged from 19 to 28 yrs were randomly allocated to one of three test groups, chewing either xylitol-, xylitol/sorbitol-, or sucrose-sweetened gums. A three-day plaque accumulation period of no oral hygiene was instituted prior to and at the termination of the chewing gum program, which lasted 33 days. Plaque quantity was assessed on the basis of protein content of individual plaque samples collected by a standardized technique. Acidogenic potential of individual baseline and test plaque samples was assessed by the quantity of various organic acids formed from D-(U-14C)glucose. Identification of extracellular and intracellular metabolites was performed by HPLC. Statistical evaluation of data was performed according to paired comparisons of individual baseline and post-chewing data. Plaque formation, acidogenic potential, and glycolytic profiles were similar at baseline and after the gum-chewing periods. Also, there was no intracellular accumulation of glycolytic metabolites within the plaque bacteria to indicate the inhibition of glycolysis. The study thus leads to the conclusion that, in young adults with low caries experience, exposure of the oral cavity to acceptable doses of xylitol or xylitol and sorbitol has no effect on the microbial deposits on the teeth.